Niet tussen maar op de plantenrij. Het is een belangrijke onderscheidende eigenschap van de elementen van de schoffelmachines van de Italiaanse machinefabrikant Oliver. Kramer bv uit Burgerbrug is recentelijk voor Nederland en België importeur geworden van Oliver. Het aankomende seizoen wordt ervaring opgedaan met de techniek, die onkruid tot op een centimeter van het gewas aanpakt. “Dit is een welkome toevoeging als het gaat om mechanische onkruidbestrijding en het is echt een andere oplossing dan de standaard schoffeltechnieken.”
“Het voordeel is dat door het schoffelen, de korst wordt gebroken en doordat er op de plantenrij wordt geschoffeld er geen rekening hoeft te houden met een sluitlaag, dus bijvoorbeeld vier rijen en twee halve zoals je met andere schoffeltechnieken hebt. Bovendien heeft Oliver geen wiel aan de voorzijde van het parallellogram, anders worden de plantjes platgereden”, somt eigenaar Irene Kramer van de firma Kramer bv de voordelen van de schoffeltechniek van Italiaanse makelij op.
‘Rolschoffels’
Oliver heeft meer dan vijftien jaar ervaring in de productie van machine op het gebied van wieden. De gepatenteerde techniek met de tegenover elkaar geplaatste schuine stalen rotoren maakt de werkwijze van de Oliver-modellen Rotosark en Rotovert uniek. “Deze ‘rolschoffels’ kunnen tot een centimeter tot de plant schoffelen. Met deze techniek haal je 90 tot 95 procent van het onkruid weg.” En het korstenbreken is ook echt een plus.
Zo vroeg mogelijk onkruid aanpakken
Kramer vergelijkt de techniek van Oliver met andere manieren van schoffelen. “Je wilt eigenlijk zo vroeg mogelijk onkruid aanpakken. De ‘draad’-worteltjes zitten er vaak al. Het ene moment zie je niets en je gaat bij wijze van even koffie drinken, je komt terug en er is een groene waas te zien in het veld.”
Het mooie van dit systeem is ook dat na tien tot veertien dagen, als het plantje er staat, er geschoffeld kan worden. “De rolschoffel is een soort korf, die in verstek of naast elkaar het veld in gaan. Dit hangt mede af van de plantafstand in de rij. Door de gekromde, roterende wiedwielen wordt het jonge gewas en zijn wortel niet beschadigd en trekken het gewas ook niet uit de grond. Dat is anders dan bijvoorbeeld een torsiewieder. Als je die te krap afstelt, trekt die bijvoorbeeld het uienplantje er uit. En als die te zwak staat afgesteld, dan loop je het risico dat het onkruid blijft staan.”
Afhankelijk van de omstandigheden in het veld kan een snelheid van acht tot tien kilometer per uur worden gehaald. De mogelijkheid van een sideshift-bok of het toepassen van cameratechniek zijn van meerwaarde. “Oliver maakt gebruik van Tillnet-camera’s, een paar andere leveranciers gebruiken deze ook. Met deze camera’s kan precies op de rij en op kleur worden geschoffeld.”
Compleet pakket schoffeltechnieken
De Italiaanse fabrikant heeft verder een compleet pakket met schoffeltechnieken. “Zo kun je een schoffel inzetten voor bijvoorbeeld de teelt op bedden, ruggen of zelfs folie omdat bij de schuine stalen rotoren een extra beschermhuls wordt gezet, waarmee de folie niet kapot wordt gemaakt.” Oliver werkt met een vrije doorlaat van 80 centimeter onder de wiedbalk, met het sideshiftframe wordt dat 75 centimeter. “Dat is ook een mooi gegeven.”
De Rotosark en Rotovert zijn onderscheidende technieken met de stalen rotoren. De Colibri is een techniek voor afstanden tussen de rijen vanaf 4,5 centimeter. Denk aan teelten op ruggen waar grote precisie noodzakelijk is. Met aangedreven tandschijven wordt het onkruid weggehaald. “Eigenlijk wordt het onkruid weg gefreesd. De op zichzelf staande elementen kunnen onafhankelijk van elkaar draaien in snelheid en diepte en zijn bodemvolgend. Een zeer geraffineerd stuk techniek.”
De Optyma interrow is een schoffeltechniek speciaal ontwikkeld voor groenten. Hiermee wordt in de grond gewied met twee kleine messen, die in de plantenrij de onkruiden automatisch weg schoffelt zonder grond op de plant te gooien. “Uniek is dat de machine bodemvolgend is. De techniek is hydraulisch, waardoor je kracht en snelheid altijd kunt regelen.”
Veldemonstraties
Onder het mom van zien is geloven worden de aankomende tijd verschillende bijeenkomsten georganiseerd, waar W.N. Kramer de Oliver-techniek gaat demonstreren. Dit is nog wel afhankelijk van het moment dat er gezaaid gaat worden. “Er is echt wel wat beweging gaande”, meent Irene Kramer. Zij heeft ook hoge verwachtingen van de onderscheidende schoffeltechniek. “In omringende landen wordt er al met Oliver gewerkt. Het belang van mechanische onkruidbestrijding wordt ook steeds groter.
Schoffelen is natuurlijk een gekende techniek, maar de toepassing is steeds geavanceerder. Wij zitten als Kramer bv sowieso steeds meer op het spoor van duurzaamheid, biodiversiteit en hoe wij met de bodem omgaan. Oliver is daarbij net wat anders dan de standaard schoffel en wat ons betreft een welkome toevoeging aan ons pakket met machines.”
Meer informatie
Voor meer informatie:
Importeur Kramer bv uit Burgerbrug
+31 226-381481
www.agri-bio-eco.nl / www.wnkramer.nl
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Oliver