Het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw – kortweg NPPL – moet ervoor zorgen dat precisielandbouw in Nederland eindelijk van de grond komt. Begin dit jaar zijn zes telers geselecteerd om deel te nemen, met elk hun eigen rol en visie. Corné Kempenaar van Wageningen Universiteit & Research spreekt als projectleider met alle geselecteerde akkerbouwers: “Ons doel is om verduurzaming van de landbouw dichterbij te halen door precisielandbouw toegepast te krijgen”, zo stelt hij tijdens de NPPL-bijeenkomst voor adviseurs en leveranciers.
Deze ambitieuze doelstelling geldt volgens Kempenaar zowel vanuit economisch perspectief alsmede bij het behalen van maatschappelijke doelstellingen als biodiversiteit en natuur inclusief. “Daarin hebben adviseurs en leveranciers een belangrijke rol. Vandaar dat wij aan het begin van dit groeiseizoen een dag hebben georganiseerd om die partijen elkaar te laten ontmoeten en kennis te delen.”
Efficiënter
Volgens Kempenaar helpt dit niet alleen de zes telers die meedoen in dit eerste projectjaar, maar ook akkerbouwers die in de toekomst aan de slag gaan. “In feite zorgt deze groep telers voor de eerste praktijkdata. En die gaan we weer gebruiken om in de toekomst nog efficiënter te werk te kunnen gaan. We hopen met deze eerste groep, onze experts en kerngroep een boost te kunnen geven aan de doorontwikkeling van precisielandbouw in Nederland. Praktijktoepassingen zijn in onze ogen een noodzakelijke stap om dit te realiseren.”
De telers
De zes deelnemers zijn: Bart van Loon uit het Noord-Hollandse Slootdorp. Van Loon heeft een akkerbouwbedrijf van 150 hectare en gaat plaatsspecifiek granulaat toepassen en variabel bodemherbiciden aanbrengen. De tweede deelnemer is Daniel Cerfontaine gevestigd in het Limburgse Berg en Terblijt. Op zijn akkerbouwbedrijf van 200 hectare wordt dit groeiseizoen onder meer gewerkt met variabel loofdoden en net zoals bij Van Loon het variabel toedienen van bodemherbiciden. De derde teler die meedoet in het eerste jaar van de NPPL is Martin de Meijer. In het Zeeuws-Vlaamse Hoek heeft De Meijer een 244 hectare groot akkerbouwbedrijf, waar hij drie verschillende vormen van precisielandbouw gaat toepassen: plaatsspecifiek granulaat, variabel loofdoden en variabel toedienen van bodemherbiciden.
De vierde deelnemer aan het project is Max Sturm uit Ens (Noordoostpolder). Deze Flevolandse teler gaat dit seizoen variabel bemesten, variabel bodemherbiciden en variabel loofdoden toepassen. Nanne Sterenborg (Groningen) en Pieter van Leeuwen Boomkamp (Gelderland) doen als enige deelnemers ook plaatsspecifiek bekalken. Beiden passen ook variabel loofdoden en toedienen bodemherbiciden toe. Sterenborg doet daarnaast ook nog plaatsspecifiek granulaat toepassen op zijn akkerbouwbedrijf van 300 hectare.
Pieter van Leeuwen Boomkamp, één van de zes telers die meedoet aan het project
Financiële steun
Bart van Loon stipte tijdens de bijeenkomst nog aan dat hij had verwacht meer input te verkrijgen vanuit de NPPL en benadrukte dat de deelnemende bedrijven alle toegepaste precisielandbouwtechnieken uit eigen zak bekostigen. Van Loon: “Het zou mooi zijn als er vanuit het project NPPL naast nog meer kennis over diverse precisielandbouwtechnieken ook nog financiële steun zou komen om zodoende in onze keuzes niet beperkt te worden door het beschikbare bedrijfsbudget”, zo pleitte hij tijdens de bijeenkomst in Wageningen voor steun uit het bedrijfsleven en de overheid.
Projectperiode
Het huidige NPPL-project staat voor vier jaar vast. Wat er daarna gaat gebeuren met de opgedane ervaringen is nog onduidelijk. Kempenaar: “Maar een project voor vier jaar van de grond krijgen, is al heel wat tegenwoordig, dus we zijn allang blij dat we deze vier jaar gekregen hebben.”