De data die op perceelsniveau door de akkerbouwers in het project Duurzaam Agrarisch Waterbeheer Boermarke Zeijen is gegenereerd, vormt een goede aanvulling op het individuele BodemBedrijfsWaterPlan (BBWP) van de deelnemers. Het BBWP is een tool die door een breed consortium is ontwikkeld en door het Nutriënten Management Instituut (NMI) beschikbaar is gesteld.
De rekenregels binnen het BBWP zijn gebaseerd op open-source data en data uit agrarische meetnetten en opgaves zoals aangeleverd door regionale overheden. Dit geeft inzicht in gegevens, zoals perceelafmetingen, maar ook informatie over de aanwezigheid van kwetsbaar water in de omgeving. De tool biedt handvatten voor het vergroten van het watervasthoudend vermogen, het bufferend vermogen van de bodem en de benutting van nutriënten.
Gerichtere en effectievere adviezen
“Als je dit kunt verrijken met bijvoorbeeld de data uit sensoren, zoals die van RMA op het gebied van bodemvocht en nitraat, en kijkt naar hoe de bodem er echt uitziet en wat de verwachte opbrengsten zijn, dan kun je gerichtere en effectievere adviezen geven om water en meststoffen te benutten en verliezen te beperken”, vertelt senior projectmanager Debby van Rotterdam van het NMI. “Met de data leg je de puzzel van benutting nog beter, maar kun je als individuele ondernemer ook gerichter verliezen beperken. De sensoren meten realtime bodemvocht en nitraat, wat perfect is voor het bepalen van het juiste moment van beregenen en bemesten. Daarnaast krijg je inzicht in percelen waar sprake is van bodemverdichting, waar uitspoelingsgevoelige gewassen staan, en waar maatregelen nodig zijn in gebieden met hoge nitraatgehaltes in het grondwater. Daar kun je je management op aanpassen.
Ondersteuning door gebruik van data
Aan de hand van het BBWP krijg je een dynamisch advies, waardoor je bijvoorbeeld op andere momenten kunt bemesten. Ook het effect van aanpassing van de gewasrotatie wordt inzichtelijk. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat we als sector het verhaal rondom nitraat helder krijgen: wat zijn de bronnen, wanneer komt het vrij, waar heb je als agrariër geen invloed op en waar wel. Een betere benutting van water en meststoffen vraagt vooral vakmanschap, waarmee je door het gebruik van data extra ondersteuning krijgt.”
Volgens Van Rotterdam is het project in Zeijen het enige voorbeeld waarbij data vanuit sensoren realtime aan het BBWP wordt toegevoegd. “We hebben wel een project in Brabant waarbij het waterschap de BBWP als voorwaarde stelt voor beregening.” Van Rotterdam benadrukt bovendien dat de data op perceel- of bedrijfsniveau eigendom blijft van de boeren.
Sensoren als middelste puzzelstukje
Lees ook het bijbehorende artikel uit de Akkerbouwkrant: Sensoren als middelste puzzelstukje.
Tekst en beeld: Martin de Vries