Vroeger werd gedacht ‘elektriciteit op de trekker, dat moeten wij niet’. Inmiddels is dit allang niet meer weg te denken uit de cabines en wordt er steeds meer gesproken over AI (Artificial Intelligence). Is dit in dezelfde mate een bruikbare tool? Op de Masterclass Artificial Intelligence van Mechanisatiebedrijf Weevers in Swifterbant op 18 maart werd de balans opgemaakt.
AI kan verschillende bronnen van informatie combineren, zoals sensoren van weerstations en GPS-systemen. Dit maakt het mogelijk om een compleet beeld te vormen van de omstandigheden in een perceel, zonder direct zelf een controleronde te hoeven lopen.
Deze manier van werken heeft menselijke intelligentie als achtergrond, wat wordt toegepast in de vorm van robotica. Een voorbeeld hiervan is het Maverick systeem van Odd.Bot, dat tijdens deze masterclass werd tentoongesteld door ontwikkelaar Martijn Lukaart.

Robot verwijdert onkruid
Deze robot maakt gebruik van RGBD-camera’s, die de rughoogte meten en zowel het gewas als onkruiden identificeren. Vervolgens krijgen mechanisch aangedreven armen, met daaraan grijpers, de opdracht om onkruiden te verwijderen op twee millimeter nauwkeurig, waarbij de gevoeligheidsgraad kan worden ingesteld. Aan het einde van de rij draait de robot automatisch.
De snelheid van de robot wordt aangestuurd aan de hand van de onkruiddruk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de gemaakte beelden van de robot. Op afstand kunnen zowel de gebruiker als de begeleidende distributeur meekijken.
Kansen voor AI
“In de toekomst willen we deze robot graag gaan inrichten als een sensor-taxi platform, waarbij ook gegevens uit onder andere bronnen, zoals drones en satellieten met die van de robot zelf worden gecombineerd met AI. Nu al kunnen we ook specifieke onkruidsoorten detecteren en op een zogenoemde heat map tonen. De volgende stap is om op basis hiervan ook een beeld te kunnen schetsen van de bodemgesteldheid op een perceel”, vertelt Lukaart.
Daarnaast gaf Lukaart aan dat deze robot het aantal onkruiden en gewasplanten op een perceel kan tellen, zodat een voorspelling kan worden gedaan over de verwachte opbrengst. Daarnaast kan het finetunen van beeldmateriaal mogelijk worden ingezet om ziekten en plagen te detecteren en teeltadvies te geven. Om dit te kunnen realiseren werkt Odd.Bot mee aan verschillende projecten, waarbij de link wordt gelegd met andere vormen van dataverwerking.
Afgelopen seizoen draaiden vier van deze robots in de praktijk. Voor dit jaar zijn alle zestien Maverick-robots, van de nieuwe serie, uitverkocht. Tien van deze robots zullen gaan draaien in Flevoland, waarvan Weevers de distributie en service mag verzorgen. De verkoop voor 2026 is al van start gegaan, waarbij tot en met april de 2025-prijs geldt.
Meer weten?
Wilt u meer lezen over de werking van het Maverick systeem van Odd.Bot? Eerder schreven wij al een artikel over deze robot, die is te vinden via deze link.
Tekst: Kim Sjoers
Beeld: Odd.Bot