René Haaijer en Robert Oosterveld zijn vorige week zij-aan-zij vijfentwintig hectare Red Tide uien aan het zaaien op een perceel voor een ‘vroege klant’ nabij Ter Apel. De combinatie van de twee Case 145 tractoren met daarachter de zes meter brede Agricola Italiana zaaimachine kleurt mooi bij elkaar.
René Haaijer heeft het loonbedrijf helemaal ingericht voor de uienteelt. Sinds de eerste droge zomer van 2018 is er een duidelijke verschuiving van de uienteelt naar de zandgronden. “Hier hebben we inmiddels wel bewezen dat we kwalitatieve uien kunnen telen”, zo verklaart René. Hij herinnert zich de begintijd nog goed, waarbij Zeeuwse telers massaal de hier geteelde uien af-land opkochten voor in de eigen opslag. “Want niemand had hier natuurlijk een uienbewaring”.
Veredeling rassen zandgrond
Haaijer is nauw betrokken bij de uienteelt. Hij heeft er ook belang bij dat de veredeling van rassen voor de zandgrond zich verder ontwikkelt. Zo heeft hij op 15 maart al een eerste demoveld voor Hazera ingezaaid. In het werkgebied dat een straal van circa vijftig kilometer bestrijkt, zijn veelal rassen van Hazera gezaaid. Daarnaast gaan er voornamelijk de rassen van de Groot en Slot, Seminis en Hoza de grond in.
Vier zaaicombinaties inzetbaar
De mechanisatie groeit mee. In de zaaiperiode zijn er inmiddels vier zaaicombinaties inzetbaar, waarmee gemiddeld zo’n 12,5 hectare per combinatie per dag gezaaid kan worden. Haaijer heeft bewust gekozen voor het zaaien op twee meter bedden, die zeven rijen bevatten.
Alle trekkers staan dan ook op twee meter. Holaras, de leverancier van de uienrooiers, kon destijds twee meter klappers en rooiers leveren. Dat heeft Haaijer ertoe doen besluiten om zich in de regio te onderscheiden met het aanbieden van uienteelt op twee meter.
Tegenwoordig is zes meter ook erg in trek, omdat die werkbreedte correspondeert met de populaire Ecorobotix. Haaijer kiest er voor om alle vier de zaaicombinaties met dezelfde machineconfiguraties in te zetten, met het oog op de uniformiteit van de dienstverlening.
Precisielandbouw
Qua precisielandbouw boogt het bedrijf op eigen inzicht en ervaring, daarbij ondersteund door TOPCON-dealer Abbes Mechanisatie. De spuittechniek heeft in 2022 met de aanschaf van het BBLeap-systeem een impuls vooruit gekregen, aldus Haaijer.
De grondbewerking voert Haaijer alleen voor de eigen percelen uit. Op de meeste percelen in de regio bestaat de zaaibedbereiding uit dertig centimeter met een roterende spitmachine. En daarna goed aandrukken met walsen voor de aansluiting en een vlak zaaibed.
Agricola Italiana
Met de keuze voor de Agricola Italiana hebben ze een zaaimachine die op alle grondsoorten een stabiele zaaikwaliteit levert, zo geeft Robert Oosterveld aan. De zaai-instellingen zijn mechanisch ingesteld. “Dat geeft een goede grip op het zaaiproces,” vindt Oosterveld. Haaijer valt hem bij. “In 2011 kochten we de eerste Agricola. De goede prestaties en de goede contacten met de dealer in Nederland (Argi Didam) maakt dat wij intussen vier combinaties hebben draaien”.
Op dit moment zaait Haaijer 3,5 eenheden uienzaad per hectare. Met een gevulde zaadbak kan drie hectare ingezaaid zijn. De zaai-units hebben een scherp zaaikouter.
Vloeibare meststoffen
De zaaimachines zijn uitgerust met een Startec doseerunit om vloeibare (start) fosfaat meststof toe te dienen. In samenspraak met WPA Robertus is gekozen voor de inzet van P2L (Phosphate to Liquid) startvloeistof. “De vloeistof is makkelijk in het gebruik en geeft goede resultaten. Het middel kristalliseert niet bij lage temperaturen. Ook is deze meststof in verhouding met andere een stuk goedkoper”, legt Haajier uit.
De uitstroommonden voor de vloeibare meststof zijn direct achter het zaadaandrukwiel gemonteerd. Direct na de afgifte strijken de toestrijkers de zaaivoor. Daarbij wordt de vloeistof mooi door de losse grond van de zaaivoor gemengd. De rubberen naloop rol zorgt verder voor aansluiting op de vochtige ondergrond. De aandrukschijven en de rubberen naloopwielen worden schoon gehouden met wielreinigers.
Granulaat
De granulaatbakken zijn hier ingezet om volvelds Nemguard (granulaat op basis van knoflookextract) toe te voegen als natuurlijk afweermiddel tegen aaltjes. Haaijer hanteert een vaste dosering van 25 kilogram per hectare. Maar hij geeft daarbij wel aan dat er de komende jaren nog veel te leren valt over wat de juiste toepassing is. “Het toedienen kan ook taakkaart gestuurd, maar in dit teeltgebied is het beter om volvelds tegen aaltjes op te treden”, aldus Haaijer.
Case IH Maxxum 145
In het door Mechanisatie Centrum Valthermond (MCV) geleverde machinepark is Case sinds eind jaren negentig het vaste trekkermerk. “Compact en toch krachtig met een complete uitrusting en een goede dealerondersteuning,” zo omschrijft Haaijer de merkvoorkeur. Dit voorjaar zijn er drie nieuwe Maxxums 145 met drukwissel geleverd. Voorzien van extra’s zoals lederen bekleding, luchthoorns, toplampjes, extra hydrauliekventielen, fronthef en aftakas.
Bodem- en bandenbehoud
De tractoren staan het hele jaar op Alliance Agriflex 320/90 banden met luchtdrukwisselsysteem. “Dat is echt een uitvinding, op de weg rijden we met drie nokken bij vier bar en op het land zakken we naar 1,5 bar en hebben we zes nokken aan de grond. De banden gaan met gemak vier seizoenen mee. Vanwege het grote werkgebied zijn we veel op transport. We hebben klanten op wel anderhalf uur afstand rijden’.
Tekst en beeld: Jan Geert Vedelaar