De belangstelling voor de deelname aan netwerken met realtime weerdata groeit. Sinds januari 2021 telt Europa 250 private Sencrop-netwerken, waarvan inmiddels 11 in Nederland. Grote en kleine groepen boeren delen daarin hun lokale weerdata met collega’s en adviseurs. Met deze nauwkeurige en ultralokale realtime weerdata kunnen zij hun teeltmanagement nog verder verfijnen.
De technologische start-up Sencrop heeft onlangs de mijlpaal bereikt van 250 private weernetwerken in Europa. De belangstelling is groot. Tien procent van deze netwerken bestaat uit meer dan 100 boeren en/of stations die onderling verbonden zijn en meer dan de helft van de netwerken bestaat uit meer dan tien stations. Elk van deze netwerken staat voor een groep boeren die samenwerkt op basis van de weergegevens van hun percelen.
Precisielandbouw binnen bereik brengen
Met dit samenwerkingsmodel hebben boeren naast de door hun eigen station verzamelde gegevens ook toegang tot de gegevens van stations die door collega’s binnen het private netwerk geïnstalleerd zijn. Hier kunnen de boeren de stations kiezen die interessant voor hen zijn en inzicht krijgen in de ultra lokale weergegevens van een bepaald gebied. Zoals temperatuur, windsnelheid, vocht en neerslag. Deze data vormen belangrijke input voor het teeltmanagement en helpen bij het voorspellen van meteorologische risico’s en mogelijke ziektes. Zo kunnen teeltmaatregelen goed worden onderbouwd en komt precisieteelt binnen ieders bereik.
Samenwerken boeren en adviseurs
De weernetwerken maken digitale samenwerking mogelijk tussen boeren, tuinders en adviseurs. Met de weersapp is het uitwisselen van gegevens eenvoudig en kan advies ook op afstand worden afgestemd op de lokale weersomstandigheden en de stand van het gewas. In Nederland werken
onder andere CZAV (2019) en Agrifirm (2020) met een Sencrop-netwerk. Elk netwerk is uniek wat betreft functie, gebruikers, gewassoort en omvang. Wat alle netwerken met elkaar gemeen hebben, is dat samenwerken centraal staat voor een beter management van teeltrisico’s en voor een beter rendement voor boer en tuinder.
Netwerkfunctie voordeel voor teeltadvies
Temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag zijn belangrijke data voor de teeltadviseur. “Dankzij de netwerkfunctie kunnen wij meekijken met de telers”, aldus Lennart Testers, commercieel technisch buitendienstmedewerker bij CZAV. “Als het gaat om spuitadvies is het belangrijk om exact te weten hoe de weersomstandigheden zijn bij je klanten. De verschillen zijn soms groot binnen regio’s, zeker met betrekking tot neerslag.
Vroeg in het voorjaar verrast het weer soms nog wel eens met een nachtvorstje aan de grond. Op de weerpaal kun je dan ook de grondtemperatuur na een koude nacht goed terugzien en weet je dat je voorzichtig moet zijn met de toepassing van herbiciden. Met de netwerkfunctie krijgen we ook een goed beeld van de weersomstandigheden in een bepaald gebied en kunnen zo gericht advies geven. Daarnaast kun je met het systeem ook automatisch temperatuursommen laten berekenen, wat kan helpen in de advisering.”
Bron: Sencrop