Inzet van sensoren en gebruik van data kunnen de plant én daarmee de teler ondersteunen in een gezonde groei en goede opbrengst. Elianne van Esbroeck, teeltengineer open teelten bij Delphy Digital vertelt hoe data kunnen worden vertaald naar teelthandelingen en zo kunnen bijdragen aan een beter resultaat onder de streep.
Hiervoor heeft Delphy Quality Management Systems (QMS) ontwikkeld QMS wordt ieder jaar uitgebreider en komt ook beschikbaar voor de teler zelf.
QMS wat houdt dat in?
“QMS zijn slimme oplossingen om data in te zetten voor het teelt- en bedrijfsmanagement. Data worden steeds belangrijker in alle plantaardige sectoren. Nieuwe technieken maken het mogelijk eenvoudiger en sneller data te verzamelen en uit te wisselen. Daarnaast komen er steeds meer sensoren beschikbaar die helpen bij het meten van de gewasontwikkeling en belangrijke omgevingsfactoren, zoals het weer. Met QMS vertalen we data naar concrete adviezen en acties van het teeltproces. De main focus in de akkerbouw ligt op dit moment op bemesting, gewasbescherming en water. De module QMS water is toepasbaar in aardappelen en uien met druppelirrigatie.”
Kun je een voorbeeld geven hoe dit werkt?
Neem bijvoorbeeld bemesting. Door data uit bodemmonsters te combineren met actuele gegevens van perceel, voorgeschiedenis, ras, bladanalyse enzovoort kan de akkerbouwer heel precies op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid (bij)bemesten. Bijvoorbeeld voor het verzamelen van blad voor deze bijmestanalyse hebben we instructies ontwikkeld. Zo is het belangrijk de juiste verhouding jong blad en ouder blad te nemen en moet het verzamelde blad representatief zijn voor het hele perceel. Een ander voorbeeld is het sturen op watervoorziening. We werken momenteel met de pilot QMS Water in de akkerbouw. Hiermee zijn we vorig jaar gestart op de Rusthoeve en dit jaar werken meerdere klanten nu in heel Nederland ermee op de diverse grondsoorten. Na het zaaien of planten zijn er sensoren in de grond geplaatst, die continue de hoeveelheid bodemvocht meten. Met deze gegevens en met behulp van data van waterbehoefte, gewasstadium, grondsoort en neerslagverwachting is in QMS Water precies berekend wat de watergift op dat moment zou moeten zijn.”
Kan straks iedereen gewassen telen dankzij QMS?
“Ook met inzet van alle data, sensoren en andere techniek kan een gewas niet zonder het gezonde verstand en de groene vingers van de akkerbouwer. Je moet zorgen dat de omstandigheden goed zijn en data goed kunnen interpreteren. Neem bijvoorbeeld het plaatsen van de bodemvochtsensoren. Waar en hoe zet je die neer op een perceel? Op een nattere plek of op een droger gedeelte? Dat moet je wel weten en daar rekening mee houden als je op basis van bodemvochtdata gaat beregenen. In de fruitteelt bijvoorbeeld zien we dat telers meerdere sensoren op één perceel hebben staan. De ene sensor zegt ‘wel beregenen’, de andere nog niet. Dit terwijl het hele perceel via één klep wordt beregend. Wat doe je dan? Je zult uiteindelijk als teler zelf de beslissing moeten nemen. QMS geeft een juist advies.”
Is QMS voor de teler beschikbaar?
“Momenteel is QMS in de akkerbouw gebruikt door onze adviseurs. Het is voor hen een tool in hun advisering. Met de doorontwikkeling van QMS komen er steeds meer teeltadviezen beschikbaar in QMS, waarbij QMS op korte termijn ook toegankelijk gemaakt zal zijn voor de teler zelf.
Dit is een artikel uit de Akkerbouwkrant. Wil je deze thuis ontvangen? Klik hier.
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Delphy