Loonwerker Gijs van der Woerd uit Zoelen werkt voor het derde seizoen met BBLeap. Hij heeft zijn Agrifac Condor 5000 laten uitrusten met de individuele dopaansturing. Een zelfrijdende spuitmachine uit 2012 is door de aanpassing voorzien van de meest moderne, hightech-technieken. Inmiddels is een tweede jonggebruikte Agrifac aangeschaft en ook uitgevoerd met BBLeap, in dit geval ook met camerasysteem. “Dit stelt mij in staat om nòg plaatsspecifieker een bespuiting uit te voeren èn flink op middelen te besparen.”
Onderhoud aan de Agrifac Condor 5000 was voor Van der Woerd aanleiding om de mogelijkheden van pulserende doppen te verkennen. Hij spoot altijd met secties van drie meter. Maar met de individuele dopaansturing van BBLeap worden de mogelijkheden behoorlijk vergroot. “We waren al gewend om met druppelgrootte te variëren met hetzelfde aantal liters dankzij de HighTechAir-techniek van Agrifac die op de veldspuit zat. Nu kunnen we ook in druk variëren, onafhankelijk van de afgifte waarmee we tijdens het spuiten de druppelgrootte ook weer kunnen variëren”, legt Gijs van der Woerd uit.
Loonwerkbedrijf en akkerbouwbedrijf
Van der Woerd heeft een loonwerkbedrijf, dat volledig gericht is op de agrarische sector, met bemesting, mesttransport en de teelt en verzorging van gewassen. Het bedrijf werkt met tien vaste mensen en in drukke tijden zijn er gemiddeld vijf zzp’ers die bijspringen daar waar nodig. Daarnaast heeft Van der Woerd nog een akkerbouwbedrijf waar aardappelen, bieten, uien, granen, graszaad, zaaizaden en mais wordt geteeld. “Het is een akkerbouwbedrijf zonder eigen mechanisatie. Wij maken daarvoor gebruik van de loonwerktak.”
Nóg beter en preciezer spuiten
Voordeel van de constructie is ook dat voor het akkerbouwbedrijf de meest moderne technieken worden ingezet. “Er is een toenemende vraag naar nog preciezer spuiten, maar ook voor ons eigen akkerbouwbedrijf willen we een zo góéd mogelijke bespuiting uitvoeren. We merken dus veel voordelen bij het gebruik van BBLeap.”
De Condor is uitgevoerd met een spuitboom met een werkbreedte van 42 meter. Na negen seizoenen, die goed hebben voldaan, is de veldspuit met BBLeap uitgevoerd. “Want waarom zou je een goede veldspuit wegdoen als je op deze wijze ook een hightech-machine krijgt?”, vraagt Van der Woerd zich luidop af.
De pulserende doppen werken in de praktijk ontzettend goed. Van der Woerd prijst de werking met de afsluiting per dop, maar stipt vooral ook de bochtcorrectie en de drukregulatie op basis van luchtdruk in combinatie met pulserende doppen. “Het is verbazingwekkend hoe snel het systeem de afgifte reguleert, als je in snelheid varieert. Je hoeft als chauffeur niet meer te kijken naar je sectieafsluiting.”
BBLeap is kinderspel
Volgens Van der Woerd werd het BBLeap-systeem in korte tijd op de zelfrijdende veldspuit opgebouwd. In het geval van de loonwerker kwam HuizingHarvest uit Emmen een paar dagen in de winter en was de klus zo gepiept. De aansturing van de spuit voor het vullen en spoelen is nog de standaard techniek van Agrifac, maar vanaf de drukregelaar wordt alles door BBLeap aangestuurd.
“Je rijdt er vervolgens direct mee weg. Als je met een gewone veldspuit kunt werken, dan is werken met een machine waar BBLeap op is gebouwd kinderspel. Je hoeft immers minder op te letten. Als je afremt of stopt, reageert het systeem razendsnel en de afgifte schakelt vlot bij als je te maken hebt met een boom of paal waar je omheen moet rijden. Dan hoef je niet meer naar je druk of sectieafsluiting te kijken of er een over- of onderdosering optreedt binnen je spuitboom.”
Besparing op middelen
Het effect is significant. Volgens de loonwerker uit Zoelen zie je aan de gewassen dat een perceel variabel wordt behandeld. “Waar we anders vooral in de hoeken een onder- of overdosering of overlap in de sectie konden zien.”
De daadwerkelijke besparing in middel is moeilijk uit te rekenen, ook omdat er geen vergelijkingsmateriaal is. “Maar we hebben zeker een besparing op middelen. Nu is namelijk ook op de slechtste plekken op de kopakker, waar vaak door de laagste dosering de hoogste onkruiddruk zat, goed gespoten en zie je dat het advies qua dosering voor een volgende keer lager is omdat er minder probleemonkruiden over zijn.” Voor schimmelbestrijding geldt volgens Van der Woerd hetzelfde verhaal. “Zónder de bochtcorrectie zie je dat je door onderdosering eerder infectie krijgt van schimmels.”
BBLeap voor zowel loonwerk als akkerbouw
Het loonbedrijf zet BBLeap breed in, zowel voor loonwerk en akkerbouw. Wel met twee machines, want er is inmiddels een jonggebruikte Condor bij gekomen. Waar de eerste een dopafstand van 50 centimeter had, zitten op de nieuwste machine de doppen om de 25 centimeter. Bovendien is die uitgevoerd met een verlaagde spuitboomhoogte. “De driftreductie moet nog beter zijn.” Qua dopgrootte volstaat in beide gevallen een 08-dop. “Door de drukvariatie kunnen we ook met zo’n dop alle gewenste druppelgroottes krijgen. In combinatie met pulseren is het resultaat uitstekend.”
Vijftien camera’s bedienen 168 doppen
De nieuwste zelfrijdende veldspuit is ook uitgevoerd met cameratechniek. Met vijftien camera’s (veertien op de spuitboom en één midden op de cabine) worden nu 168 doppen bediend. Dit betekent dat per camera een blok van 2,75 meter wordt bekeken. “De machine met een dopafstand van vijftig centimeter zetten we nu in voor de reguliere volveldse inzet, bijvoorbeeld met bodemherbiciden en schimmelbestrijding. Daar halen we echt het voordeel uit de bochtcorrecties en middelbesparing. Met de nieuwe machine kiezen we voor de meer plaatsspecifieke bespuitingen. We hadden al regelmatig met dronevluchten zuring in grasland, distel en aardappelopslag in bieten en gras in uien en bieten in kaart gebracht. Dat ging goed. Door middel van de taakkaarten konden we nog preciezer spuiten. Nadeel is echter de cyclustijd. De tijd tussen de beslissing om een dronepiloot in te plannen en het daadwerkelijke spuitmoment, was ons inziens te lang.”
Algoritme van de cameratechniek verbeteren
Met de cameratechniek heeft Van der Woerd daar een oplossing voor gevonden. Het loonbedrijf hanteert een hoger tarief voor de bespuitingen, maar die is wel goedkoper dan een volveldse behandeling. “Grootste voordeel is dat je geen gewasschade hebt. Raak je een gewas dan zie je toch altijd een flinke remming in de groei, ook in grasland.”
Volgens Van der Woerd moeten de algoritmes van de Franse cameraleverancier Carbon Bee nog wel verder worden gevuld, wat de mogelijkheden verder vergroot. “Nu zouden wij een volgende stap willen maken naar onkruiden in luzerne en kruidenrijk grasland. In uien werkt het ook goed, maar als het gewas groter is en er meer loof staat, dan heeft die moeite om het onderscheid met grassen te maken. Dit is echt een kwestie van tijd. Hoe meer we er mee werken, hoe meer het algoritme met beelden wordt gevoed en hoe sneller het gaat voordat de camera ook die goed uit elkaar houdt.”
Plaatsspecifiek spuiten levert punten voor GLB
De klanten zijn tevreden. Van der Woerd zegt dat de plaatsspecifieke bespuiting ook punten oplevert binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (glb). “De capaciteit is dan weer een voordeel ten opzichte van een spotsprayer met een werkbreedte van zes meter. Die moet toch meerdere keren op meerdere sporen door het gewas. Ik denk dat in grasland een spotsprayer met een werkbreedte van zes meter uiteindelijk een te dure optie is.”
Meest moderne techniek op bestaande veldspuit dankzij BBLeap
Van der Woerd is blij met de investering. “Zo zorgen we ervoor dat een bestaande of jonggebruikte zelfrijdende veldspuit, toch is uitgevoerd met de meest moderne techniek wat er te koop is. Met minder geld heb je dan toch een hele mooie hightech machine tot je beschikking.”
De loonwerker ziet ook mogelijkheden voor doorontwikkeling. Zo heeft hij de zelfrijder zelf al uitgevoerd met een windmeter voor de windsnelheid en windrichting. “We zitten hier in het rivierengebied, met een hoge biodiversiteit. We moeten met het bespuiten op sommige percelen enorm oppassen vanwege de aangrenzende fruit- en boomteelt. In de toekomst denken we aan een koppeling met windmeter, zodat het BBLeap-systeem de druppelgrootte aanpast aan de weer omstandigheden.”
Een andere stap waar Van der Woerd wel toekomst in ziet, is bladbemesting. De camera’s zijn in staat om kleuren te herkennen. “Met sleepslangen in tarwe bijvoorbeeld zien we nog wel wat verschillen, de zogenoemde structuurplekken. Als de camera’s dat herkennen, werkt het bijbemesten heel eenvoudig. Ook voor groeiregulatie op basis van de gewasstand.”
Goede algoritmes van belang
De loonwerker merkt op dat gaandeweg de mogelijkheden steeds groter worden. “We moeten wel zorgen voor goede algoritmes. Daarover hebben we veel contact met BBLeap.” De maatschappelijke verantwoording van het systeem ziet Van der Woerd wel als een uitdaging. “Weliswaar voeren we een hele nauwkeurige bespuiting uit, maar we gaan wel vaker het veld in. Als we het uitleggen, dan krijgen we begrip, daar ben ik van overtuigd, maar we spreken de burger te weinig waardoor het niet eenvoudig is om begrip te krijgen.”
BBLeap
Lees ook het artikel over BBLeap uit de Akkerbouwkrant
Tekst en beeld: Martin de Vries
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.