Aardappelopslag is een hot item waar in de akkerbouw naarstig gezocht wordt naar een oplossing. Homburg Holland heeft de precisietechnieken van Garford ingezet in verschillende gewassen en daarmee worden mooie resultaten geboekt. “Het gaat om de laatste puntjes maar in oktober is de techniek verkoopklaar.”
Slechte rooiomstandigheden zijn de oorzaak
De aardappelopslag wordt veroorzaakt door slechte rooiomstandigheden in combinatie met winters waarin het niet hard vriest. Volgens directeur Jack Thibaudier van Homburg Holland kunnen er op een hectare zonder effectieve aanpak veertig- tot tachtigduizend planten groeien. “Dit is weer een bron voor ziekten en plagen, waaronder Phytophthora infestans en nematoden.” Aanpak mechanische oplossingen is enorm lastig. “Schoffelen kan, als je op bepaalde grondsoort met kracht de plant uit de grond trekt. Naast machinale bestrijding tussen gewasrijen is vaak ook veel dure arbeid nodig om de planten dood te maken. Gevolg is vaak een onvolledige controle van het probleemonkruid. Plantspecifieke toediening van glyfosaat is een effectievere en elegantere manier.”
Keep It Smart and Simple-oplossing
Dat de problematiek met aardappelopslag de sector goed bezighoudt, blijkt wel uit de prioriteit die Branche Organisatie (BO) Akkerbouw aan het onderwerp geeft. “Jaren geleden al is de opdracht aan de WUR gegeven om een machine voor de bestrijding te maken. Dit is op z’n WUR’s opgepakt met zaken als zelflerende algoritmes. De machine kon de snelheid echter, die benodigd is in het veld, moeilijk vinden. Daarom heeft BO Akkerbouw ook Homburg/Garford gevraagd om mee te denken over een “Keep It Smart and Simple-oplossing.”
Voor de aanpak van aardappelopslag wordt een combinatie gemaakt tussen verschillende technieken, de spotspraying en de camera’s, waar Garford zich mee onderscheidt. De SpotSprayer is een frontmodel geworden met een maximale machinebreedte van zes of negen meter breed. “Het idee is dat de camera’s de planten herkent, die er niet horen te staan. De nozzles geven de aardappelopslag een paar druppen glyfosaat. “Het plantje moet uiteindelijk dood.”
RoundUp nog steeds effectieve
Verschillende onderzoeken van de WUR geven aan hoe moeilijk en lastig de bestrijding van aardappelopslag is. “Nog steeds is RoundUp gewoon het meest effectief. Montrel schijnt in suikerbieten een goede vervanger te zijn. De vraag is over het algemeen natuurlijk de hoelang RoundUp nog beschikbaar is, maar dat staat in principe los van de techniek.” Met de Garford is de afgelopen tijd volop getest in bieten, uien en veldbonen. “Het gaat er uiteindelijk om dat de aardappelopslag van het gewas wordt onderscheiden. Daarbij hanteren we niet plantherkenning op basis van een algoritme, waarbij enorme aantallen beelden worden geschoten van het onkruid. Wij zeggen dat de camera het onkruid buiten de geplante rijafstand van bijvoorbeeld vijftig centimeter moet herkennen.”
Continue positiebepaling
Op basis van het vooraf gedefinieerde sjabloon en instellingen worden polygonen getekend om de onkruidclusters heen. Dit zijn de spuitdoelen die voor dertig procent van het polygoonoppervlakte met een twintig procent concentraat worden bespoten. Door continue positiebepaling wordt de SpotSprayer spuitdoppen met onder andere een sideshiftsysteem exact boven de aardappelopslag gepositioneerd. “Voor alles wat uit de rij staat, wordt de meest optimale spuitdop bepaald. Staat het aardappelopslagplantje precies tussen twee bietenplanten, dan wordt die niet aangepakt als die niet buiten de bietenplanten uitsteekt. Daarom gaan we uit van een effectiviteit van negentig procent. Dat terwijl slechts maximaal twee procent gewasschade kan worden gerekend met een gebruik van gemiddeld vier liter glyfosaatconcentraat per hectare. Dit is vijftig procent minder dan de huidige methoden.”
Drie technieken komen samen
“We hebben hoge verwachtingen, waarin drie technieken samenkomen. De eerste is de camera techniek van Garford, waarvan wij vinden dat die superieur is. Met de Inrow zien we dat we met een redelijke snelheid op acht millimeter nauwkeurig om de plant heen kunnen schoffelen. Tweede is dat voor deze toepassing de doppen zijn door ontwikkeld om precies de juiste hoeveelheid glyfosaat aan het aardappelopslagplantje te geven. De derde technische toepassing is de rekeneenheid die de beide technieken samenvoegt.”
Volgens Thibaudier is een bijkomend voordeel dat ook andere technieken, die Homburg importeert, optimaal worden benut. Ag Leader op het gebied van hard- en software voor precisielandbouw, Hardi TwinForce- en Bogballetechniek voor spuiten en strooien en Väderstad met het zaaien. “Precies de zaken waarmee wij ons willen onderscheiden. Precisielandbouw, duurzaam en niet-kerende grondbewerking in één gang. Daar ligt ons hart.”
Garford vanaf oktober verkrijgbaar
De interesse voor de Garford-techniek onder loonwerkers en grotere akkerbouwers is in ieder geval gewekt. “Naast de problematiek rond aardappelopslag worstelt iedereen ook met de beschikbaarheid van voldoende personeel en we weten hoe arbeidsintensief de handmatige bestrijding is.”
De testen hebben plaatsgevonden met bietensap, om te kijken of de druppels op de juiste plek terecht komen. Op proefvelden van de WUR wordt de Garford-techniek wel met glyfosaat uitgevoerd, ook om te bepalen hoe effectief de behandeling echt is geweest. “De techniek is in principe klaar.” De bruto verkoopprijs in Nederland voor de zes meter SpotSprayer is gesteld op 120.000 euro, de negen meter variant moet bruto ongeveer 140.000 euro kosten. We zijn nu nog aan het testen hoe snel je de plantafstand aan kunt passen. Zo staan bieten doorgaans op vijftig centimeter, maar uien, peen en bonen op andere afstanden. Dat zijn echter de laatste puntjes, zodat de Garford in oktober verkoopklaar is”.
Tekst en beeld: Martin de Vries