Doordat het aantal boeren dat vorig jaar deelnam aan ecoregelingen groter was dan wat het ministerie op voorhand had verwacht, dreigden zij fors gekort te zijn op de uitbetaling. Op 16 januari maakte minister Adema bekend dat hij in gesprek was met de Europese Commissie over mogelijkheden om de uitkering toch conform de eerder toegezegde vergoedingen uit te betalen. Nu maakt de Europese Commissie bekend dat zij ermee instemt dat Nederland het financiële tekort op de ecoregeling compenseert.
Dit betekent dat alle boeren die vorig jaar, in het kader van de ecoregelingen, extra maatregelen hebben genomen voor natuur, milieu en klimaat hiervoor alsnog de toegezegde vergoeding ontvangen. LTO complimenteert minister Adema met dit resultaat.
Onvoldoende middelen om ecoregeling uit te betalen
In 2023 hebben in totaal maar liefst 35.500 boeren en tuinders een aanvraag gedaan voor de ecoregeling. Hierdoor waren er onvoldoende middelen beschikbaar om de financiële tegemoetkomingen vanuit het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) te kunnen uitbetalen. Om dit tekort te compenseren, stelde de regering voor om een bedrag van € 50 miljoen om te buigen uit de reservering voor het Transitiefonds Landelijk Gebied.
Nu maakt de Europese Commissie bekend dat zij ermee instemt dat Nederland het financiële tekort op de ecoregelingen voor 2023 op die manier compenseert. Voor alle deelnemende boeren betekent dit dat zij alsnog de volledige vergoeding voor hun verduurzamingsactiviteiten ontvangen. Deze vergoedingen zijn vanaf 1 april uitbetaald.
Stimuleren en belonen om duurzame keuzes te maken
Het is belangrijk om te voorkomen dat zich in de toekomst nogmaals een situatie voor kan doen waarin onvoldoende middelen beschikbaar zijn voor de ecoregelingen. Boeren en tuinders moeten juist gesteund en gestimuleerd zijn om deze extra stappen te zetten – en daar een zo volledig mogelijke beloning voor ontvangen. Ook om te voorkomen dat de toekomstige deelnamebereidheid afneemt.
LTO is in overleg met de minister om te bezien hoe een tekort op het GLB-budget in de toekomst kan worden voorkomen. Hierover moet vóór 1 maart duidelijkheid zijn; vanaf die datum kunnen agrariërs weer intekenen voor de ecoregelingen 2024. Positief is dat gistermiddag in de Tweede Kamer – tijdens de stemmingen over de LNV-begroting voor 2024 – een amendement is aangenomen dat was ingediend door SGP Tweede Kamerlid Andre Flach, waarmee ook alvast een bedrag van € 50 miljoen extra is gereserveerd voor uitbetaling van de ecoregelingen over 2024.
Bron: LTO