In een brief aan de Tweede Kamer maakt minister Piet Adema van LNV de GLB-tarieven bekend die hij binnenkort definitief wil publiceren.
GLB-tarieven 2024: basispremie lager dan voorzien
De basispremie wordt vastgesteld op 213,28 euro. Dit is lager dan de 220 euro die aanvankelijk was voorzien maar hoger dan de 207 euro die de minister in november 2023 heeft gegarandeerd. De betalingen voor de ecoregeling, de herverdelende inkomenssteun en de aanvullende inkomenssteun voor jonge landbouwers bedragen respectievelijk voor de ecoregeling goud 200 euro, zilver 100 euro, brons 60 euro, voor de herverdeling inkomenssteun 54,53 euro en voor de aanvullende inkomenssteun jonge landbouwers 2.800 euro.
“Ik wil in 2024 voor de ecoregeling vasthouden aan tarieven die recht doen aan de gemaakte kosten en gederfde inkomsten van agrariërs”, schrijft Adema in de kamerbrief. Bij vergelijkbare inschrijving als vorig jaar gaat dat volgens de minister lukken. Als de inschrijving in 2024 nog hoger ligt, kan hij korting van de eco-tarieven niet uitsluiten.
Analyse aanvragen 2023
Een analyse van de aanvragen voor de ecoregeling in 2023 laat volgens Adema zien dat er veel agrariërs deelnemen aan de ecoregeling en dat ze voornamelijk in ‘zilver’ terechtkomen. Dat was volgens hem ook de doelstelling bij het inrichten van de ecoregeling. In 2023 haalden meer agrariërs dan was voorzien ‘goud’.
Deelname aan de ecoregeling is vrij evenredig verdeeld over de diverse sectoren. Het animo onder zowel akkerbouwers als veehouders was volgens Adema heel hoog. Bij veehouders lag het aantal deelnemers aan de ecoregeling ten opzichte van het totaal aantal GLB-deelnemers iets hoger dan bij akkerbouwers, terwijl de gemiddelde waarde van de eco-activiteiten bij akkerbouwers iets hoger lag dan bij veehouders. Zowel kleinere als grotere bedrijven namen deel aan de ecoregeling.
Opvallend: gemiddeld niet meer punten bij ‘goud’
Om mee te kunnen doen aan de ecoregeling haalt de agrariër een minimum aantal punten per hectare voor ieder van de vijf ecodoelen én realiseert deze een minimumwaarde op bedrijfsniveau. De punten reflecteren de doelbijdrage. De waarde is een berekening van de gemaakte kosten en gederfde inkomsten per activiteit. De vergoeding op niveau brons, zilver, of goud is gebaseerd op de behaalde waarde.
De analyse laat hierin iets opvallends zien: agrariërs die goud halen, en dus duurdere activiteiten uitvoeren, halen gemiddeld niet meer punten per hectare. Deze bevinding is reden voor Adema om te onderzoeken of de punten-instapeis per 2025 gedifferentieerd kan worden, zodat de hoogste vergoeding ook terechtkomt bij de agrariër die de meeste duurzame impact realiseert.
Tekst: Gerben Hofman