BlueN is een biostimulant, die slechts éénmaal hoeft te worden toegediend. De van nature voorkomende stikstofbindende bacterie Methylobacterium symbioticum SB23 wordt middels een bespuiting op het blad gebracht waarna deze zich voornamelijk via huidmondjes toegang verschaft in het blad.
Ongeveer tachtig procent van onze atmosfeer bestaat uit elementair stikstof (N2) dat mens, dier én plant niet zelf kunnen benutten. Door inzet van BlueN is gedurende het gehele groeiseizoen stikstof uit de lucht, naar behoefte van de plant, omgevormd tot opneembare ammoniumstikstof (NH4). Dit proces werkt in íedere plant. Volgens technisch manager Gerbert Barneveld van Holland Fyto is het gepatenteerde BlueN daardoor uniek. “Belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle toepassing zijn groeizame omstandigheden en een gezond en vitaal gewas.”
Ideale toepassingsmoment
Het ideale toepassingsmoment van BlueN is het vroege vegetatieve stadium, dat wil zeggen vanaf het 3-4 echte bladstadium. De bacterie groeit dan gedurende het gehele groeiseizoen mee met de plant en kan vanaf het begin ondersteunen in de stikstofbehoefte. Voor gewassen die uit de winterrust komen zoals granen en gras is het belangrijk dat deze goed hersteld zijn van de winter en er groeizame omstandigheden heersen.
Een gecombineerde toepassing met herbiciden of fungiciden is mogelijk. Denk hierbij aan een T0- of T1- ziektebestrijding, groeiregulatie of voorjaarsonkruidbestrijding in granen. “Voeg BlueN als laatste toe aan de tankmix en voer een gecombineerde toepassing altijd uit in overleg met uw adviseur”, adviseert Barneveld.
Adviesdosering
De adviesdosering van BlueN is 333 gram per hectare. “Omdat de bacterie volledig met de plant meegroeit, is een eenmalige toepassing voldoende voor het gehele groeiseizoen.” De toepassing dient wel uitgevoerd te zijn onder groeizame omstandigheden.”
“BlueN is een bio-stimulant die de plant extra nutriënten, in dit geval stikstof, via het blad laat opnemen. Het wordt daarom ook wel een biobladmeststof genoemd”, aldus Barneveld, “Omdat de opname vooral verloopt via de huidmondjes van de plant adviseren we om BlueN vroeg op de dag toe te dienen. Liefst ‘s ochtends, wanneer de relatieve luchtvochtigheid nog hoog is”. Drie uren na toepassing is BlueN volledig in de plant getrokken. “Op een hete dag met droge lucht doet de plant zijn huidmondjes dicht en is het voor de bacterie moeilijker om binnen te komen.” Het gewas moet droog zijn op het moment van toepassing, maar één uur na toepassing is BlueN al regenvast.
Stikstofbindende bacterie
Doordat de stikstofbindende bacterie dus meegroeit met het gewas, komt die ook in alle groene delen van blad en stengel. “Hebben we het over grasland dan blijft BlueN ook na het maaien aanwezig en actief in de nieuwe groei.” Holland Fyto heeft inmiddels ervaring opgedaan met de toepassing in gras, mais en granen onder Nederlandse omstandigheden. Daar zal komend seizoen de focus op liggen. “Maar we gaan de werking ondertussen ook onderzoeken in veel andere gewassen, zoals knol-, bol- en wortelgewassen, groenten, fruit, boomkwekerij en sierteelt. In Zuid-Europa zijn in diverse groente- en fruitgewassen zeer aansprekende resultaten behaald.
The sky is the limit
Afhankelijk van het gewas kan BlueN per hectare een veertig tot zestig kilo zuivere stikstof opleveren. In Zuid-Europa zijn zelfs nog grotere hoeveelheden gerealiseerd. “The sky is the limit, zo lijkt het letterlijk… maar we willen dit toch graag eerst onderbouwd zien met eigen proeven en ervaringen uit de Nederlandse praktijk”, aldus Barneveld. Daar gaan we in 2021 ons uiterste best voor doen.
Meer informatie
Meer informatie over BlueN? Stuur dan een mail naar info@hollandfyto.nl
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Holland Fyto