Afgelopen week konden akkerbouwers een kijkje in de keuken nemen in de Proeftuin voor Precisielandbouw in Reusel. Het doel van de proeftuin is om precisielandbouw sneller te laten integreren in de sector.
Projectleider Henny van Gurp van ZLTO: “Het implementeren van precisielandbouw moet versneld worden. Het is een middel om in te spelen op de huidige wet- en regelgeving. Het is dan ook geen doel op zich, maar een middel. En welke middelen daarvoor op dit moment beschikbaar zijn, laten we hier zien.”
ZLTO test op de proeftuinlocaties in Colijnsplaat en Reusel diverse teelttechnieken om precies op het juiste moment, op de juiste plaats de juiste hoeveelheid mest of gewasbescherming toe te passen. In Colijnsplaat gebeurt dat in samenwerking met Rusthoeve en Delphy, in Reusel bij aardappelteler Jacob van den Borne. Van Gurp: “Daarnaast worden de praktijktesten ondersteund door de TU Eindhoven, HAS Den Bosch en Universiteit Wageningen. Al die partijen werken samen aan het verzamelen van data en bieden een podium aan alle mensen die aan precisielandbouw (willen) doen. Het doel is om bij de akkerbouwers (en andere plantaardige open teelten) te ondersteunen door middel van praktijkervaringen en zestien innovatiegroepen verdeeld over heel Nederland. Daar wordt op een laagdrempelige manier gesproken over de uitdagingen in de diverse teelten. Uit die discussies bleek al heel snel dat de meeste telers technisch wel in staat zijn precisielandbouw uit te oefenen, maar met machines en sensoren ben je er nog uit. Het draait om het vertalen van data in taakkaarten en teeltmaatregelen. Juist daarin proberen wij de telers te faciliteren: data vertalen naar iets bruikbaars.”
Projectleider Proeftuin precisielandbouw Henny van Gurp wil precisielandbouw laagdrempelig maken
Innovatiegroepen
Telers kunnen met vragen rechtstreeks terecht bij de initiatiefnemers, zoals de Delphy-adviseurs en bij precisielandbouwer van het eerste uur Jacob van den Borne. Dit gebeurt in een whatsappgroep, maar ook tijdens de spreekuren voor de innovatiegroepen. Van Gurp: “We nodigen de deelnemers uit die samen met een groepsbegeleider de actuele problematieken te bespreken. Samen met een specialist wordt dan het gesprek geopend en dat levert heel veel informatie op die vanuit de proeftuin naar de praktijk worden gebracht.”
“Uiteindelijk moet de akkerbouwer het zelf gaan doen”
Eén van de oplossingen die momenteel in de proeftuin wordt uitgetest is de nieuwste bodemscantechniek op de Dualem 21s. “Praktische vragen als: wat moet ik nu doen als ik die verschillende kleuren op mijn scan zie? Door ervaringen van andere telers die in voorgaande groeiseizoenen met dezelfde vragen worstelden komen telers gezamenlijk tot een oplossing. We kunnen alles vertellen en tonen, maar uiteindelijk moet de akkerbouwer het zelf gaan doen. Met zijn eigen machines, teeltkennis en grondgebonden vraagstukken. Maar door vooraf al ervaringen te delen wordt voorkomen dat de telers uit de innovatiegroepen niet het leergeld hoeven te betalen die de pioniers als Van den Borne wel hebben gedaan.”
Eén van de publiekstreffers tijdens de open dag in Reusel was de demo van Agrometius die met meetsensoren tijdens de grondbewerkingen al informatie kan verzamelen voor het verbeteren van het rendement in het komende teeltjaar
Plantfysiologische teeltoplossingen
Komende tijd wordt er – ook in samenwerking met andere initiatieven zoals de NPPL – hard gewerkt om die vertaalslag van kennis naar simpele praktijktoepassingen te maken. Van Gurp: “Onze doelstelling is om zoveel mogelijk mensen aan de precisielandbouw te krijgen en dat die keuze onderaan de streep voor meer rendement gaat zorgen. Data verzamelen is leuk, maar de uitdaging voor ons als proeftuin is om al die gegevens door te vertalen naar plantfysiologische teeltoplossingen. Daar kunnen telers dan weer mee gaan werken. Vervolgens zullen de resultaten en de marktwerking voor de bijbehorende technieken wel bepalen waar we in de toekomst wel of niet mee verder gaan.”