Boeren en tuinders kunnen zich in de toekomst voordeliger verzekeren tegen weersextremen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hierom gevraagd. Het kabinet heeft toegezegd hiermee aan de slag te gaan.
LTO Nederland heeft de afgelopen maanden sterk gelobbyd voor een voordeligere weersverzekering. Het wordt voor boeren en tuinders steeds belangrijker om zich financieel te kunnen indekken tegen weersextremen vanwege ons veranderd klimaat.
De assurantiebelasting op de brede weersverzekering kwam ter sprake tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer. Kees van der Staaij (SGP) pleitte daar voor meer ruimte en minder regels voor boeren en tuinders.
Nederland is het enige land in Europa dat belasting heft op de brede weersverzekering. Samen met Sybrand Buma (CDA) diende Van der Staaij daarom een motie in die het kabinet vraagt na te gaan hoe ook in Nederland vrijstelling van assurantiebelasting voor de weersverzekering kan worden geregeld. Buma en Van der Staaij willen nog voor de behandeling van het Belastingplan 2019, later dit jaar, duidelijkheid hebben. Daarmee zou de maatregel al volgend jaar ingevoerd kunnen worden.
SGP en CDA
Bij de stemming vrijdagavond 21 september kreeg de motie van SGP en CDA een ruime meerderheid. Ook de fracties van de SP, de Partij voor de Dieren, 50PLUS, D66, de VVD, de ChristenUnie, de PVV en Forum voor Democratie gaven er hun steun aan. Dankzij die brede steun ligt er een duidelijke opdracht bij het kabinet. Minister-president Mark Rutte heeft beloofd dat het kabinet met die wens aan de slag gaat.
LTO Nederland reageert positief op de inzet van de Kamer. In een brief aan alle fracties heeft LTO-voorzitter Marc Calon in de aanloop naar de algemene beschouwingen nogmaals gepleit voor het schrappen van de assurantiebelasting op de brede weersverzekering.
Circa 1.700 boeren en tuinders zijn verzekerd tegen weersextremen. Dit zijn vooral fruittelers, akkerbouwers en een enkele vollegrondsgroenteteler. Veel boeren en tuinders vinden de verzekering te duur en het eigen risico te groot. Eerder dit jaar heeft landbouwminister Carola Schouten toegezegd te willen onderzoeken of het mogelijk is het eigen risico te verkleinen van 30% naar 20%.
Bron: LTO, 01-10-2018