Maandagmiddag 12 februari 2018 stroomde theater De Meerpaal in Dronten snel vol voor de Kennisdag Bodem & Water 2018. Na de plenaire inleiding door Dijkgraaf Hetty Klavers werden de aanwezigen verdeeld over diverse praktijkgerichte workshops. De organisatie van deze middag lag in handen van het Actieplan Bodem & Water, dat tevreden terugkijkt op de kennisdag: “Het is mooi om te zien dat er veel belangstelling is voor het thema en het delen van kennis op dit vlak”, aldus Albert Jan Olijve van de organisatie.
De aangeboden workshops werden veelal geleid door combinaties van adviseurs of onderzoekers en agrariërs. Op deze manier kwam theorie en praktijk samen. Zo sprak akkerbouwer Maik Verwer over bandendruk, lieten akkerbouwers, Co’nn Rennen, Wouter Klaasse Bos, Jan Pieter Smid en Wim Blok hun licht schijnen over de praktische aandachtspunten bij de hoofdgrondbewerking en de grondbewerking na de oogst.
“Kennis uitwisselen om nieuwe initiatieven te ontplooien”
Dagvoorzitter Wim Dijkman benadrukte dat dit soort kennisuitwisseling belangrijk is voor het in de toekomst goed kunnen beheren van de bodem en het water: “Er zijn in de afgelopen jaren veel initiatieven geweest. Het is belangrijk om zoveel mogelijk van die projecten op één dag bij elkaar te brengen en onderling kennis uit te wisselen om vervolgens daaruit weer nieuwe initiatieven te ontplooien.”
Procescriteria
Dijkman over het Actieplan Bodem & Water: “Het actieprogramma heeft drie procescriteria: goed waterbeheer begint bij goed bodembeheer, het initiatief moet bij de ondernemer liggen en als derde criteria de voorlopers en het peloton bij elkaar brengen. En als je dat wilt bereiken is het logisch dat je door middel van dit soort bijeenkomsten de sector opzoekt.”
Informatie
Daarnaast is er volgens Dijkman een grote behoefte aan informatievoorziening: “We horen weleens van akkerbouwers dat ze na een proef nooit meer iets horen van een bepaald product of dat de informatie die bij de proef vergaard is, nergens meer terug te vinden is. Hiermee houden we kennis vast.”
Samenwerking melkveehouderij
Naast de akkerbouwsector is er ook aandacht voor de melkveehouderij, die een belangrijke rol speelt bij bodem- en waterbeheer. Zeker nu beide sectoren steeds intensiever samenwerken. Dijkman: “Er zijn ook diverse workshops vanuit de melkveehouderij gehouden. Binnen het Actieplan is een project gestart dat zich richt op die samenwerking tussen akkerbouw en veehouderij. Dat aspect wordt ook steeds belangrijker en krijgt daarom ook op deze middag aandacht.”
Doelstellingen Actieplan Bodem & Water
Het Actieplan Bodem en Water (ABW) is een samenwerkingsverband tussen LTO Noord, Waterschap Zuiderzeeland en provincie Flevoland. De doelstelling van het ABW is een duurzame landbouw in Flevoland bevorderen door bewust bodemgebruik, een goede waterkwaliteit en waterconservering in het bodemprofiel. Door netwerkontwikkeling met het agro -bedrijfsleven en agrarische belangen organisaties worden doelen breder gedeeld en acties gegenereerd.