De schade die slakken kunnen aanrichten in de diverse akkerbouw- en groentegewassen kunnen grote financiële gevolgen hebben. Dit kan zijn door kwaliteitsverlies en opbrengstderving.
Slakken
De slakken die schade aanrichten zijn meestal de naaktslakken en dan specifiek de grauwe veldslak. Slakken kunnen zich enorm snel uitbreiden. Dit komt doordat slakken zowel mannelijk als vrouwelijk zijn en zich daardoor zonder partner kunnen voortplanten en ook veel nakomelingen kunnen geven. Daarom is het belangrijk de populatie vroeg in het seizoen te beperken.
Slakkenschade in groentegewassen
De meest bekende schade is in groentegewassen, zoals spruitkool. Deze groente staat lang op het veld en blijft ook lang nat. In de spruitkool kunnen slakken van elk spruitje een hap nemen, waardoor deze waardeloos is. Ook in andere groenten kunnen de slakken veel schade geven.
Slakkenschade in akkerbouwgewassen
Ook zien we een toename van slakkenschade in andere akkerbouwgewassen zoals aardappelen en kiemplanten van bieten en uien. Andere bekende schade is bij de zaai van wintergranen en koolzaad. Hier kunnen de slakken het zaadje leegeten met een slechte opkomst en dunne stand tot gevolg. Daarom is het ook belangrijk de slakkendruk bouwplanmatig aan te pakken en zodoende de druk laag te houden.
Tips om de druk van slakken laag te houden
Om de druk van slakken laag te houden is het belangrijk om de grond niet te kluiterig te houden. Ook de keuze van de groenbemester kan een rol spelen. Verder is het belangrijk om vroeg in de teelt de slakken te bestrijden, dus voordat ze zich gaan vermeerderen.
Middelen om slakken te bestrijden
Bestrijden van slakken kan met korrels met ijzerfosfaat, zoals Sluxx HP. In de wintergranen kan dit gemengd worden gezaaid. In de teelt van groenten moet het strooien van de korrels regelmatig worden herhaald als er druk van slakken is. Er zijn en speciale slakkenkorrels ontwikkeld met een neutrale kleur, de Mollux. Deze korrels kun je gebruiken als je groenten teelt, zoals bloemkool, waarbij anders blauwe slakkenkorrels in het eindproduct kunnen terechtkomen. Als je in groenten hoge druk hebt en onder natte omstandigheden de korrels niet lang genoeg werken, is er ook mogelijkheid de slakken te bestrijden met aaltjes, de Nemaslug.
Bron: Agrifirm