Wageningen University & Research Open Teelten en Delphy organiseren op donderdag 16 februari het slotevent van het regionale project ‘Leve(n)de Bodem Brabant’. Na drie onderzoeksjaren kan geconcludeerd worden dat er bij duurzaam bodembeheer maatwerk nodig is.
Met een inspiratieverhaal van ambassadeur Klimaat, Duurzaamheid en Gedrag Helga van Leur, een forumdiscussie over het perspectief voor Brabantse akkerbodems gezien de actualiteit, met o.a. LTO thema-coördinator Mark Heijmans en directeur Landbouw Innovatie Noord-Brabant Geert Wilms én een carrousel vol verschillende workshops beloofd het een prikkelende dag te worden.
Vruchtbaarheid van de bodem behouden en verbeteren
Leve(n)de Bodem Brabant heeft als doel om de vruchtbaarheid van de bodem te behouden én te verbeteren. Op deze manier kunnen percelen ook in de toekomst duurzaam beheerd zijn. Organische stof speelt hierin een belangrijke rol, maar wat doet organische stof precies in de bodem? En welke maatregelen kunnen telers nemen om de organische stofvoorziening te verbeteren? Op het slotevent krijgen bezoekers daar antwoorden op.
Duurzaam bodembeheer vraagt om maatwerk
Na drie onderzoeksjaren kan geconcludeerd zijn dat er bij duurzaam bodembeheer maatwerk nodig is. Ieder bedrijf, ieder gewas en iedere bodem heeft een andere combinatie van bodemgerichte maatregelen nodig. In de afgelopen drie jaar zijn maatregelen als groenbemesters, compost, niet-kerende grondbewerking en bodembedekkende materialen toegepast op verschillende demo’s in Brabant.
Op het slotevent van Leve(n)de Bodem Brabant zijn de resultaten op een interactieve manier gedeeld. Akkerbouwers en andere telers in de vollegrond kunnen na het event afwegingen maken tussen bedrijfskeuzen voor het hier en nu, maar ook voor maatregelen die op de lange termijn een gezonde bedrijfsvoering ondersteunen.
Aanmelden Slotevent
Deelname is gratis, maar aanmelding noodzakelijk. Het slotevent vindt plaats op het Proefbedrijf van de WUR in Vredepeel – Vredeweg 1C van 10.00-16.30 uur. Inloop vanaf 09.30. Voor de lunch is gezorgd.
Bron: Delphy