DCM VIVISOL® AGRI is weliswaar een nieuwe naam in de akkerbouwsector, in andere sectoren heeft de bodemverbeteraar zijn werking al dubbel en dwars bewezen. Dit jaar werden in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en Flevoland een twintigtal demo’s uitgezet en net als tijdens demo’s op kleinere schaal in de voorgaande jaren bleek Vivisol Agri een schot in de roos. Michel Jongenelen van DCM Nederland licht aan de hand van zes proefrooiingen de resultaten van 2017 toe.
Op bijna alle proefvelden werden (ruime) opbrengstverhogingen gerealiseerd, waarbij opgetekend dient te worden dat het opbrengstverhogende effect het grootst is als de uitgangssituatie duidelijke bodemtekorten (schrale grond) liet zien. Maar ook op percelen waar de bodemkwaliteit goed is, zorgt de toepassing op basis van Bacillus (dat fosfaat vrijmaakt) voor een duidelijke meeropbrengst. Jongenelen: “Vivisol zorgt enerzijds voor gezonde planten door het aanbrengen van microbiologie, maar het bevordert vooral de groeistart. In negen van de tien gevallen blijken de groeistartbevorderingen dankzij Vivisol Agri te zorgen voor een hogere opbrengst.”
Voorbeeld 1
Bij een aardappelteler in Noord-Brabant werd een proef uitgezet op een perceel met consumptieaardappelen van het ras Agria. De totale opbrengst per hectare lag tijdens proefrooiingen in medio juli 3,5 ton hoger dan de onbehandelde percelen waar net iets boven de zestig ton op geoogst werd. Ook het aantal knollen lag beduidend hoger op het perceel dat met Vivisol Agri werd behandeld.
Voorbeeld 2
Bij de tweede proef werd Vivisol Agri toegepast bij het ras Lady Anna. Op de zandgronden van loonbedrijf Jakobs te Geijsteren scoorde de bodemverbeteraar maar liefst 24 procent hoger dan de percelen die niet behandeld werden. De opbrengst per hectare kwam ruim boven de zeventig ton uit, waar de onbehandelde aardappeloogst bleef steken op bijna 57 ton. Volgens Jongenelen zat de winst hem in dit geval vooral in de start: “Daar komt het fosfaat vrij en wordt een stevig wortelgestel gerealiseerd. Vooral op zand is dat erg belangrijk. Hier is – net als bij alle andere rooiingen die zijn gedaan – op drie keer vier meter gerooid. De meesten doen 2×2, maar wij pakken altijd dezelfde rij om zo betrouwbaar mogelijke resultaten te boeken.”
Voorbeeld 3
Op de zeeklei in Zeeuws-Vlaanderen werd het product van DCM Nederland toegepast bij bio-aardappelen. Bio-teler Michielsen zag de opbrengsten van het ras Triplo stijgen naar 36 ton. In vergelijking met de onbehandelde percelen een meeropbrengst van 9,1 procent.
Voorbeeld 4
Al voor het tweede jaar op rij wordt er drie ton meeropbrengst gerealiseerd bij bio-teler Monsma uit Zeewolde. Op de Flevolandse zeeklei scoorde het bio-aardappelras Ditta begin augustus ook weer 6,7 procent hoger als Vivisol Agri als groeistarter werd toegepast. Jongenelen: “Doordat hier al meerdere seizoenen eenzelfde patroon zichtbaar is, kunnen jaareffecten hier geen rol meer spelen. Jaar op jaar zien we een meeropbrengst. Zeker op een dergelijk groot biologisch akkerbouwbedrijf is ruim zes procent per hectare meeropbrengst een flinke plus op het totale bedrijfsresultaat.”
Voorbeeld 5: uien
Naast proefrooiingen in de aardappelen werden er ook diverse proeven uitgezet bij uientelers. Dit gaf hetzelfde beeld als bij de (bio-)aardappelen. Overal werd een meeropbrengst gerealiseerd. Bij Akkerbouwbedrijf Jansen in Slootdorp zorgden Viviso Agri voor 6,4 ton extra bij de oogst van de plantuien, ras Sturon.
Voorbeeld 6
Als laatste voorbeeld noemt Jongenelen de resultaten bij akkerbouwer Dingemans in het Noord-Brabantse Heijningen. Zijn plantuien, ras Jetset, leverden 2,5 ton per hectare meer op dan de onbehandelde uien. Ook hier zorgde Vivisol Agri, dus weer voor extra inkomsten.
Aan al deze positieve resultaten zal dan ook wel een hoog prijskaartje hangen? Jongenelen: “Het product kost de akkerbouwer rond de veertig euro per hectare. Vanaf een gering percentage meeropbrengst is het dus al terug te verdienen. De resultaten bij alle proefrooiingen waren dusdanig positief dat we de bodemverbeteraar komend jaar op grote schaal gaan inzetten.”
De successen die geboekt worden met Vivisol Agri heeft het bedrijf geïnspireerd om nog meer toepassingen voor de akkerbouwsector te ontwikkelen. Het eerste resultaat daarvan is DCM Zeewierkalk. Deze strooibare calciumkorrel is puur ontwikkeld om een snel en langdurig calcium verhogend effect te verkrijgen vlak voor poten en zaaien. Het product is breed inzetbaar en kan bijvoorbeeld ook worden toegepast bij de teelt van wortelen of knolselderij. Bij een dosering van 250-300 kg/ha met 45% CaO geef je in één gift vaak al voldoende calciumvoeding voor de teelt (met 300kg/ha is dit 135kg/ha CaO).”
Meer informatie over VIVISOL® AGRI?
Michel Jongenelen – DCM Nederland
Tel. 06-10556403
E-mail: mjo@dcm-info.nl
Website: www.dcm-info.nl