Johan Priem heeft samen met zijn vrouw Ineke een akkerbouwbedrijf in het Zeeuwse Ovezande. Voor Priem is het belangrijk dat elke hectare optimale opbrengst genereert. De Zeeuwse akkerbouwer besteedt mede daarom veel aandacht aan de bodem en bodemgezondheid. Het verlagen van de bandendruk is daarbij één van de belangrijkste maatregelen: “Hoe lager, hoe beter, dat is het devies bij ons. Dan heb je ook minder insporing”, verklaart Priem zijn keuze voor een bandendrukwisselsysteem.
Het bouwplan voor 2017 bestaat uit tarwe, consumptieaardappelen (aangevuld met een klein deel pootgoed), suikerbieten, uien, graszaad, witlofwortelen, suikermaïs en peen. Daarnaast is er drie hectare ingericht als akkerrand. Met name de (winter)tarwe en het graszaad (1/3 van het areaal) worden geteeld met het oog op de bodemvruchtbaarheid: “Bedrijfsbreed proberen we er steeds op te letten. Zelfs in het bouwplan houden we er rekening mee. We hebben relatief veel graan en graszaad met als doel de vruchtbaarheid op peil te houden. Het bandendruksysteem helpt daar natuurlijk ook aan mee, maar het is lastig om aan te geven hoe groot dat effect is. Ik heb wel het idee, dat sinds we met lage bandendruk werken het de goede kant op gaat met de bodemgezondheid. Terwijl ik voor die tijd juist het idee had, dat het de verkeerde kant op ging.”
Meerdere voordelen
Op dit moment is het op het bedrijf in Ovezande nog rustig, al gaat Priem wellicht nog wel even het land op om te spuiten. De ervaringen van de akkerbouwer met het bandenwisseldruksysteem zijn positief en mede daarom kijken ze op het Zeeuwse akkerbouwbedrijf met vertrouwen naar het komende groeiseizoen: “Het geeft wel eens een extra lekke band, maar ik zie voornamelijk voordelen: het ploegen ging eerder steeds slechter en dat gaat nu juist steeds beter. Als ik een profielkuil graaf dan krijg ik de indruk dat de verdichting onder de bouwvoor ook afneemt. Een ander voordeel van lage bandenspanning is als de band een beetje vouwt, dan laat hij ook wat beter de grond lost. De band doet zijn werk gewoon beter als de druk lager is. Mede daarom hebben we nieuwe Beco-kiepers gekocht die ook voorzien zijn van een bandendrukwisselsysteem.”
Geduld is een schone zaak
Dat betekende wel dat de Zeeuw ook grotere banden op de wagens moet zetten; banden die geschikt zijn voor het rijden met een lage druk. Een pittige investering die volgens Priem zichzelf op de lange termijn wel weer terugverdient: “Je moet niet denken dat je na één jaar werken met lagere bandendruk direct al resultaat in het veld gaat zien. Je moet hiermee echt geduld hebben. Het is ontzettend moeilijk om de grond in één keer kapot te rijden, maar in één keer goed krijgen lukt sowieso niet. We hebben best wat tijd en moeite gestopt in het implementeren van het bandendruksysteem. Ik heb echt de indruk dat zich dat terugbetaalt in een betere bodemgezondheid en betere groei van de gewassen.”
Ook bij de keuze van het loonbedrijf wat de bieten komt rooien koos Priem voor dit bodemvriendelijke wisselsysteem: “Toen hebben we gekozen voor de bietenrooier met de laagste bandendruk en dat was niet de goedkoopste optie. Het gaat uiteraard om de verhouding tussen de mogelijkheden van de machine en de prijs, maar de lage bandendruk gaf in dit geval de doorslag.”
Meer over ervaringen met bandendruksystemen in de akkerbouw leest u in de Akkerbouwkrant van februari 2017 die deze week bij u in de bus komt!