Inmiddels zijn we in de herfst aanbeland en laten we een opmerkelijke zomer achter ons. Een zomer die we sinds jaren niet gekend hebben. Extreme droogte en extreme temperaturen, alles passeerde de revue en record na record werden verbroken. Maar aan dit rijtje verbroken records kunnen we echter een nieuw record toevoegen.
In Nederland verliep de maand september iets warmer dan normaal het geval was. Als de definitieve cijfers bekeken worden van heel Europa, dan valt op dat de maand september over het gehele continent niet eerder zo warm is verlopen als dit jaar het geval is geweest.
September recordwarme maand
Over heel Europa bezien is de septembermaand 1,7 graad warmer verlopen dan normaal. De warmste landen waren Spanje en Portugal, Oekraïne en West-Rusland en de Baltische Staten. De laagste temperaturen werden gemeten in IJsland en op de Britse Eilanden. Met deze notering is het oude record uit 2006 verbroken. Toen werd een nieuw record gevestigd met een gemiddelde verhoging van 1,6 graden boven het Europese normale standaard. Het lijkt echter dat we onlangs nog een keer dicht bij het record hebben gezeten. Dat klopt, maar toen werd het record net niet verbroken. In 2011 noteerde de septembermaand een gemiddelde verhoging van 1,5 graad.
Bron: Copernicus, ECMWF
1/3 deel van 2018 recordwarm
Met de uitkomsten van de septembermaand kan geconcludeerd worden dat dit de vierde recordwarm verlopen maand van 2018 is geworden. Daarmee sluit september aan bij de maanden april, mei en augustus. In hartje zomer verliepen de maanden juni en juli ook uitermate warm, maar tot nieuwe records is het niet gekomen.
Opvallend verloop 2018
Met recht kan gezegd worden dat het jaar 2018 opvallend is verlopen. Vooral als er teruggekeken wordt naar het eerste kwartaal van 2018. Toen waren het juist de maanden februari en maart die extreem koud verliepen. Echter, sinds het voorjaar en de zomer zijn aangebroken is het alleen maar te warm geweest.
Bron: WeerPlaza