Een betere beworteling en een goede bodemstructuur. Dat zijn de hoofddoelen bij het gebruik van biostimulant Humifirst in akkerbouwgewassen. Producent Tradecorp nam afgelopen teeltjaar deel aan diverse praktijkproeven om de (abiotische) stressvermindering van het product aan te tonen. Productspecialist Erwin Hyndrikx begeleidde die trajecten om de resultaten te kunnen monitoren. “Dat de opbrengstverschillen zo spectaculair opliepen heeft ons ook positief verrast.”
De eerste proef werd aangelegd om de slempgevoeligheid van Humifirst te testen. Helaas bleek 2018 een droog jaar te zijn en dan is uitspoeling natuurlijk moeilijk meetbaar te maken. Hyndrikx: “Het product weet zich echter perfect aan te passen. Bij de proeven in aardappelen en wortelen zagen we dat de vloeibare humus- en fulvozuren van Humifirst ervoor zorgen dat de bodem het vocht langer vasthoudt als het gewas – zoals vorig jaar – onder droge omstandigheden moet groeien. De opkomst van beide gewassen was dan ook aanmerkelijk beter dan op onbehandelde percelen.”
Waterretentie
Bij deze specifieke veldproef werd de organische bodemverbeteraar in vier herhalingen aangebracht. “Ondanks dat de plantafstand overal gelijk was, stonden er gewoon significant meer wortelen op de percelen waar Humifirst was toegepast. We wisten wel dat Humifirst de waterretentie verhoogt, maar een dergelijke droog jaar laat die werking extra duidelijk zien. Overigens niet alleen in de wortelen, maar eigenlijk bij alle (kleine) zaadgewassen zoals uien, spinazie en cichorei hebben er baat bij als er tijdens het kiemproces langer vocht beschikbaar is in de bodem.”
Aardappelproef
Proef twee lag bij teler Dirk Van Ginhoven, die samen met zijn vrouw het akkerbouwbedrijf Van Ginhoven-Verheyen runt in het Belgische dorpje Ravels (bekend van de landbouwbeurs). Van Ginhoven paste Humifirst toe in de aardappelen. Hyndrikx: “Ook daar waren de (opkomst)resultaten spectaculair goed. We hebben gewerkt met vier plots: een onbehandelde referentiestrook, een strook met vijfentwintig liter Humifirst en vijftig liter Humifirst (aanbevolen hoeveelheid) en honderd liter. Dat laatste is eigenlijk overdreven veel, maar in een jaar zoals 2018 geen overbodige luxe.”
“Twaalf ton meeropbrengst in de aardappelen”
Referentieveld – dor / Humifirst 100 l/ha – groen
“De proef is gerooid op vijfentwintig hectare per strook van het ras Ivory Russet. Hoewel de basisbemesting overal gelijk was, liepen de opbrengstverschillen tussen het onbehandelde gewas en de aardappelen waar honderd liter Humifirst was toegediend enorm op. In totaal rooide Van Ginhoven twaalf ton meer aardappelen op het honderd liter Humifirst veld: ruim vierentwintig procent meeropbrengst ten opzichte van de referentiestrook. Medio augustus tekende dat beeld zich af: toen waren de onbehandelde aardappelen al een stuk minder groen dan de planten die over Humifirst konden beschikken.”
Grafiek Bruto opbrengst (T/ha) referentieveld
Voor Van Ginhoven zijn de resultaten uit 2018 dusdanig overtuigend dat hij komend teeltjaar Humifirst gaat toepassen bij zijn hele aardappelareaal dat uit ruim vijfhonderd hectare beslaat. Naast deze twee proeven zijn er in de Benelux nog een kleine twintigtal andere proeven door Tradecorp uitgevoerd. Opvallende resultaten werden er ook behaald bij een proef in Noord-Frankrijk. Daar liet een blokkenproef in wortelen zien dat Humifirst zorgt voor meer wortelen (twaalf procent), een hoger gewicht per wortel (gemiddeld zeventien procent) en een hogere opbrengst: ruim dertig procent.
Stressmomenten
Bij proeven met aminozuren Delfan Plus en Delfan Plus V/Vega (organische stikstoffen) zagen de onderzoekers dat deze producten in de suikerbieten, biologische teelten, mais, aardappelen en wintertarwe ‘een ideale ondersteuning zijn tijdens stressmomenten voor de plant’, zowel bij ‘droogte als warmtestress’. Hyndrikx: “De gewassen ontwikkelen zich hierdoor beter en dat zorgt voor minder ziektedruk, hogere opbrengsten en een hogere kwaliteit van het te leveren product.”
Zeewier
Tradecorp is ook begonnen met het in de markt zetten van een nieuwe lijn zeewierproducten onder de naam Phylgreen. Hiermee kunnen akkerbouwers inspelen op stress in de gewassen en de strijd die de plant voert tegen de zogeheten ‘verborgen stressfactoren’. Hyndrikx: “We hebben ook dit uitvoerig getest en uit onafhankelijke testresultaten bleek het niet alleen stress te verminderen, maar te zorgen voor een volledig herstel na een stressperiode. Waar anderen producten zorgen voor een deels herstel, heeft de teler nu dus een tool om ondanks stressmomenten het gewas toch optimaal te laten renderen. Bij proeven in het Poolse Lisewo hebben we Phylgreen afgezet tegen Delfan Plus in de wintertarwe. Doordat het graan zich volledig kon herstellen zorgden Phylgreen voor 1170 kilogram (12, 8 procent) per hectare meeropbrengst ten opzichte van het referentieveld. Delfan Plus liet ook een hoger resultaat zien, maar kwam tot ‘slechts’ 670 kilogram per hectare (7,3 procent).”
Meer informatie?
Tradecorp Benelux
Website: www.tradecorp.nl/products/
Erwin Hyndrikx, Productspecialist
E-mail: ehyndrikx@tradecorp.sapec.pt
Tel.nr: +32 492 73 83 62
Bron: Tradecorp Benelux / Akkerbouwkrant, editie februari 2019