De graanoogst is op de vroegste percelen begonnen, de tulpenoogst is voor een groot deel klaar, tijd om de percelen klaar te maken voor oogst 2023. En een mooi moment om na te denken aan de invulling van de organische-stofbalans.
Aanvoer organische stof
Nu het land vroeg vrij is kan er over een langere periode een groenbemester geteeld worden. Daarnaast leent het kale land zich nu ook optimaal voor een bemesting met organische mest. Wil je alleen mineralen aanvoeren? Dan past een digistaat, varkensdrijfmest of een gescheiden drijfmest prima. Maar wil je bewust meer organische stof aanvoeren? Dan kun je beter voor een rundveedrijfmest, vaste mest, champost of compost kiezen.
Groenbemester
Na het bemesten van het perceel kun je diverse soorten groenbemesters kiezen. Door het telen van een groenbemester kan er extra stikstof ruimte gecreëerd zijn op het bedrijf.
Het tijdstip van zaaien is belangrijk bij het maken van de keuze, zo ook de geplande volgteelt. Maar vooral grondsoort en eventueel aanwezige “plagen en ziekten” op het perceel. Je moet natuurlijk geen aaltjes probleem creëren met de groenbemester of een fusariumbesmetting vergroten. Het mooiste is om bijvoorbeeld Chitwoodi te reduceren met een groenbemester teelt. Op deze manier wordt deze teelt een win-win situatie.
Bodemverbeterende werking
Naast organische stof levert een groenbemester namelijk een bodemverbeterende werking. Door de goede doorworteling verbetert de ondergrond van het perceel. Daarnaast zal de ontwatering hierdoor ook verbeteren. Ook stimuleert een groenbemester het bodemleven. Wist je dat een gewas (groenbemester) tot 1/3de van zijn productie aan suikers en andere stoffen via de wortelpuntjes laat lekken in de ondergrond? Dit is geen foutje in de natuur of veredeling. Maar dit is een natuurlijk fenomeen om het bodemleven( wat samenwerkt met de plant) te stimuleren. Het gewas voedt het bodemleven en het bodemleven maakt zo weer voeding vrij voor de plant.
Mineralen vastleggen
Daarnaast legt een groenbemester ook mineralen vast, zoals stikstof en kali. Op deze manier kun je deze gemakkelijk uitspoelbare mineralen de winter overhalen naar het nieuwe teeltseizoen. Wist je dat bladrammenas en gele mosterd zelfs fosfaten op nemen uit diepere bodemlagen? Op deze manier kun je fosfaten die voor jouw hoofdteelt niet meer bereikbaar zijn in jouw ondergrond “omhoog” halen, zodat deze volgend jaar na vertering van jouw groenbemester weer beschikbaar zijn voor jouw hoofdteelt. Een optimale benutting van de kringloop op jouw perceel.
Bron: Agrifirm