Door middel van het toepassen van positieve frequenties, aangebracht op de draagstof melasse, wordt de groei van planten en de ontwikkeling van nuttig bodemleven gestimuleerd. Het is de achtergrond van penergetic b (voor bodem) en penergetic p (voor plant).
De afgelopen jaren zijn er verschillende proeven gedaan met deze producten op basis van elektromagnetische biostimulatie en ondanks de lastige omstandigheden zijn er zelfs vorig jaar meeropbrengsten en andere positieve resultaten gehaald. “Chemie en biologie beginnen we onderhand steeds beter te begrijpen. Dit is een stukje natuurkunde in de groei van gewassen waar we weinig van weten en nog niet alles van begrijpen. Nu we er mee aan de slag zijn geweest, waren we toch wel verbaasd over de resultaten en effecten.”
Penergetic b
Met penergetic b en p breng je elektromagnetische lading via de draagstof melasse aan op de bodem en het gewas. Micro-organismen in de bodem en ook planten zijn door deze lading gestimuleerd in hun activiteit, groei en ontwikkeling. “Aanvankelijk waren we sceptisch”, blikt Tjalling Nutma, technisch manager akkerbouw bij Holland Fyto, terug. “In 2021 zijn we in contact gekomen met het Zwitserse familiebedrijf Penergetic. De resultaten in andere landen waren echter overtuigend. Ook de proeven die wij hebben gedaan laten niets aan onduidelijkheid over. Het is een nieuwe manier van kijken naar de groei, groeibevordering en vitaal houden van gewassen. Het lijkt op het ontbrekende puzzelstukje tussen bemesten en gewasbescherming. In diverse gewassen als aardappelen, uien, aardbeien, zaadvermeerdering voor koolteelt, lelies en tulpen zien we dat het werkt.”
Toediening met de veldspuit
Penergetic kan gewoon met de veldspuit zijn toegediend, samen met bijvoorbeeld fungiciden. Het is ook goed in te combineren met andere middelen en hoeft dus niet apart te zijn toegediend. “Het is een vloeibaar, bijna stroopachtig product, waar de frequenties vanuit gaan. Vooral onder abiotische stressomstandigheden zien we zichtbare verbeteringen. Bijvoorbeeld in 2022 toen er door de droge en warme omstandigheden verkleuring in de aardappelen en snellere afsterving van het loof begon op te treden. Het loof van de objecten met penergetic b+p bleef langer groen en het gewas kon langer door produceren. In deze proef werd dan ook een duidelijk hogere opbrengst gehaald van 13,8 procent meer per hectare.”
Penergetic p
Penergetic p bevordert de wortelgroei, wat zorgt voor een betere benutting van voedingsstoffen. Over het algemeen is penergetic p over het gewas heen gespoten. Advies is twee of drie keer, afhankelijk van toepassingsschema dat per gewas is opgesteld. Het product wordt niet door planten opgenomen, maar zendt frequenties uit die processen in de plant aansturen.
Penergetic p werkt voor een periode van vier tot vijf weken, waarna een herhalingstoepassing mogelijk is. “Vaak is het ook toegepast in bepaald groeistadia. Denk hierbij aan fysiologische stresssituaties als knolzetting bij aardappelen, begin bolling bij uien of bij begin bloei in het geval van tulpen en lelies. Dat zijn belangrijke momenten om ‘p’ in te zetten.” Op dit moment wordt gewerkt aan het certificeren van het product als biostimulant, weet Nutma. Penergetic b wordt bij voorkeur minimaal twee weken voor het zaaien of planten toegepast voor het stimuleren van het positieve bodemleven en de beworteling. “Je hoeft het niet per se in te werken.”
Proeven in 2023
Het afgelopen jaar zijn er verschillende proeven gedaan. In lelies is er een praktijkstrook gelegd met een behandeld en onbehandeld stuk. “Je zag een iets voller gewas. We hebben ook de wortels bekeken en dan zagen we een betere ontwikkeling.”
Bij Stichting Regionaal Onderzoek Lelie (ROL) was Penergetic ook een als object neergelegd waarbij gekeken is naar oplossingen richting een ecologische lelieteelt. “In de LA-hybride lelies konden we door de aanvulling van deze biostimulant de chemie met vijftig procent terugbrengen ten opzichte van honderd procent object. Hiermee haalden we hetzelfde resultaat als met het honderd procent fungiciden schema. Dit was statistisch betrouwbaar. Dat betekende een flinke besparing en is een spectaculair resultaat. Nou zetten we nadrukkelijk niet in op gewasbescherming. Na de oogst is ook de beworteling van de lelies is beoordeeld en die was duidelijk beter. Dus het resultaat is vooral het effect van een verbeterde vitaliteit en gezondheid van het gewas.”
Leliebollen beworteling met penergetic (links) en zonder (rechts) tijdens proeven in 2023.
Proeven in aardappelen
In aardappelen zijn het afgelopen seizoen ook proeven gedaan. Voor het poten van de consumptieaardappelen is twee liter penergetic b per hectare aangebracht. Vervolgens is er drie keer vierhonderd milliliter penergetic p per hectare ingezet. “We zagen een kleine drie ton meeropbrengst. Dat is positief, maar het laat wel zien dat het resultaat door de omstandigheden is bepaald. Dat het afgelopen seizoen de meeropbrengst minder was komt omdat in tot half juli we te maken hadden met een lange periode van droogte. Daarna kwam er geregeld regen, waardoor het gewas goed is gegroeid. In het loof zagen we niet het verschil, zoals de verkleuring in 2022. Vaak zeggen ze, als je een verschil ziet, dan is er minimaal tien procent verschil in opbrengst. Nu hadden we 5,6 procent meeropbrengst. Dat zie je in het aardappelveld niet terug.”
Aardappelen met penergetic bij hittestress (links) en zonder (rechts).
Proeven met uien
Ook zijn er proeven gedaan met uien. Het gekozen perceel had te maken met een behoorlijke fusariumdruk. In vergelijking met een chemische bodemtoepassing zorgde de inzet van Penergetic voor tien procent meer planten. De brutorooiing gaf een meeropbrengst van ongeveer zes procent. “Uiteindelijk probeer je met Penergetic b op een positieve wijze het bodemleven te stimuleren en het gewas minder vatbaar te maken door een gezonde wortelgroei, waardoor fusarium minder kans heeft om de plant te infecteren.”
Onderdeel van teeltrotatie en bouwplan
Nutma ziet de inzet van Penergetic vooral als onderdeel van de teeltrotatie en bouwplan. “Penergetic b kun je jaarlijks toepassen en in alle gewassen. Je zorgt voor een verbetering van de bodem en weerbaarheid van de plant. Je begint met twee liter per hectare, maar je kunt het jaarlijks met een halve liter afbouwen tot minimaal een halve liter per hectare. Zo stimuleer je de processen in de bodem.” Penergetic p heeft volgens Nutma vooral meerwaarde bij hoog salderende gewassen als aardappelen, uien, bloembollen en vollegrondsgroente gewassen. Ook in tuinbouwgewassen als aardbeien en grootfruit zijn positieve resultaten behaald met penergetic.
Met de elektromagnetische biostimulatie is inmiddels overal ter wereld ervaring opgedaan. “Ook op plekken waar klimaat- en droogteproblemen nog groter zijn. Recentelijk was ik bij een internationaal congres waar verschillende presentaties zijn gegeven met de ervaringen in het buitenland, waar de inzet ook aantoonbaar goed heeft gewerkt en een bijdrage heeft geleverd aan een hogere opbrengst.” Nutma merkt in de praktijk wel veel vragen over de frequenties en of die niet gevaarlijk zijn voor het gewas. “Zulke kleine signaaltjes worden van nature ook door planten, mensen en dieren verstuurd. Het is volledig ongevaarlijk voor milieu en natuur. Daarom mag het ook worden toegepast in de biologische teelt.”
Wilt u meer weten over de werking en achtergrond van penergetic, bezoek dan penergetic.nl voor uitgebreide informatie over de werking, achtergrond en toepassingsschema’s per gewas.
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Tekst: Martin de Vries
Beeld: Holland Fyto