De NAK heeft de nieuwe tarieven voor aardappelen, grondonderzoek en zaaizaden voor het seizoen 2022-2023 gepubliceerd.
Grondonderzoek
De huidige tariefstructuur van het officiële aardappelmoeheidsonderzoek is drie jaar geleden neergezet bij de start van de vernieuwde applicatie ‘Grondonderzoek’. Destijds is gekozen voor acht uitslagtermijnen (SLA’s) en ook een apart bezoektarief. Uit evaluatie blijkt dat een aantal uitslagtermijnen weinig is aangevraagd. De NAK heeft naar aanleiding van deze bevindingen dan ook het aantal uitslagtermijnen teruggebracht naar vijf. Bij percelen die vanaf 1 juli 2022 bemonsterbaar zijn, geeft de NAK aan dat men kan kiezen uit een uitslagtermijn van twee, vier, acht, twintig of zesendertig 36 weken.
Daarnaast heeft de NAK, vanwege eenvoud, besloten om de administratiekosten en het bezoektarief te integreren in één starttarief per aanvraag.
Gemiddeld genomen zullen de totale kosten van grondonderzoek gelijk blijven aan seizoen 2021–2022.
Onderzoeken in-vitro materiaal pootaardappelen
De onderzoektarieven zijn tevens aangepast naar aanleiding van een wijziging van de aanwijzing (PA-01) per 1 juli 2022. De tarieven van de combi-onderzoeken Erwinia, PMTV, TRV en PSTVd t/m 20 knollen zijn gewijzigd. Sinds 2022-2023 is ook een combi-onderzoek op stengeldelen/planten mogelijk naast het onderzoek op knollen. Voor beiden geldt een tarief van 113,60 euro per monster.
Nieuwe tarieven
De nieuwe tarieven zijn ook te vinden op de desbetreffende productenpagina’s van aardappelen, grondonderzoek en zaaizaden.
Bron: NAK