De verplichting tot lagere N-giften op gronden die door de Rijksoverheid zijn aangewezen als nutriënten verontreinigd, de zgn. NV gebieden, is een serieuze uitdaging voor telers. De maatregel dwingt telers om nieuwe manieren te zoeken om succesvol te telen met lagere stikstofgiften. Een hogere stikstofefficiëntie kan het verschil maken. Agrifirm introduceert binnenkort nieuwe werkwijzen en bemestingsadviezen.
Telers in nutriënten verontreinigde gebieden moeten de stikstofgift in 2025 met 20 procent verlagen ten opzichte van 2023. In 2024 bedroeg de reductie al vijf procent. Met die lagere N-gift wil de overheid de waterkwaliteit verbeteren. “Pijnlijke maatregelen”, zegt Kees Overheul, Technisch Conceptmanager Gewasmanagement bij Agrifirm. “Toch hebben we het vertrouwen dat telers ook in 2025 goede opbrengsten kunnen realiseren, op basis van nieuwe werkwijzen en bemestingsadviezen.”
Nutriëntenruimte
Telen met lagere stikstofgiften start met het in kaart brengen van de gebruiksruimte per bedrijf. “Daarna begint de puzzel met gewassen en het verdelen van de meststoffen over de percelen. De specialisten van Agrifirm helpen de teler om het bouwplan zo in te richten dat zowel binnen als buiten de NV-gebieden een goede opbrengst te realiseren is”, licht Overheul toe. Tijdens het teeltseizoen ondersteunen Agrifirm-adviseurs de telers met het actualiseren van de meststoffenbalans en het toewijzen van de resterende beschikbare hoeveelheid aan de verschillende gewassen binnen de gewasnorm.”
NV-gebied Bemestingsadviezen
Specifiek voor de NV-gebieden heeft Agrifirm de bemestingsadviezen voor akkerbouwgewassen aangepast. “Op basis van proefveldresultaten en teeltdata kunnen we de N-gift verlagen en gelijktijdig door betere inzet de efficiëntie van die stikstof door de plant verhogen”, legt Overheul uit. “Dat doen we onder andere door het gebruik van meststoffen die de stikstof geleidelijk en voor het gewas op maat afgeven. Zo stijgt de stikstofefficiëntie en blijft de groei van het gewas op peil. Bestaande producten zijn waar nodig verder geoptimaliseerd en Agrifirm introduceert nieuwe producten die helpen deze puzzel te leggen.”
Balansbemesting Aardappel
Een andere manier om met lagere N-bemesting te telen, is door de giften op te delen in meerdere leinere porties. Agrifirm introduceert hiervoor binnenkort het concept ‘Balansbemesting Aardappel’. Binnen deze aanpak is elke bemestingsgift berekend op basis van bodem- en gewasanalyses, die via Agrifirm meerdere keren in het groeiseizoen worden uitgevoerd. “Zo stem je de N-gift nauwkeurig af op de behoefte van het gewas én de N-levering vanuit de bodem.”
Fertigatie
Telers die druppelirrigatie toepassen in hoog renderende gewassen, zoals pootaardappelen, consumptieaardappelen en uien, kunnen bij Agrifirm terecht voor kant-en-klare producten, specialistisch advies en digitale tools. Door een reguliere basisbemesting te combineren met een bijbemesting in de vorm van fertigatie, is de stikstofefficiëntie van de teelt zeer hoog. De totale N-gift daalt daardoor.
Agronomisch Bemestingsplan
Ook voor bedrijven of percelen die buiten de grenzen van de NV-gebieden vallen, blijft bemesting een belangrijk aandachtspunt voor de teler én Agrifirm-specialist. “Voor een maximaal rendement blijft de meststoffenkeuze en -efficiëntie belangrijk”, zegt Overheul. “Een cash-crop is pas een echte money-maker als de bemesting klopt. Een goed agronomisch bemestingsplan is daarvoor het fundament.”
Bron: Agrifirm