Aeres Hogeschool Dronten, KOBO-HO en Jong STRONG organiseren een kennisdag over bodemverzilting en circulair watergebruik. De reden is dat verzilting steeds meer problemen zorgt in Nederland. Door het veranderende klimaat stijgt de zeespiegel. Door een groter neerslagtekort in de zomermaanden neemt de zoutwaterdruk toe. De beschikbaarheid van zoet water wordt een regionaal knelpunt voor alle gebruikers. Om meer aandacht te creëren voor verzilting organiseert Aeres Hogeschool Dronten met diverse partijen een kennisdag over dit thema.
Verzilting zorgt voor directe schade aan de gewasopbrengst en -kwaliteit en indirecte schade door verandering van de bodemkwaliteit. Agrarische ondernemers in de kustregio’s dienen hun bedrijfsvoering hier op aan te passen, al zijn zij zich daarvan lang niet altijd bewust. Overheden willen graag een grotere impact te realiseren van slimme oplossingen.
Kennisdag voor meer aandacht
Om meer aandacht te genereren voor verzilting organiseert Aeres Hogeschool Dronten samen met KOBO-HO (Kennis- en onderwijscentrum bodem en ondergrond voor het hoger onderwijs) en Jong STRONG (netwerkorganisatie in Nederland voor jonge professionals die actief zijn in het werkveld bodem en ondergrond) op vrijdag 18 mei 2018 een kennisdag over bodemverzilting en circulair watergebruik.
Lector Gera van Os verzorgt samen met twee studenten Tuin- en akkerbouw de aftrap. Daarna vindt de officiële opening plaats van het nieuwe bodemlab door Frank Tillman, directeur Eijkelkamp Soil & Water. Eijkelkamp heeft diverse apparatuur geleverd waar studenten onderzoek mee kunnen verrichten, zoals penetrologgers, wetsensor, zand-kaolienbak voor pF-bepaling, permeameter, zeefschudder voor structuurstabiliteit en een droogstoof.
Na de opening is het woord aan een aardwetenschappelijk expert van de Universiteit van Amsterdam die uitleg geeft over de verzilting in Nederland. Daarna zal Dorine Kea, beleidsadviseur water bij LTO-Noord vertellen over inspirerende deeloplossingen voor verzilting en voorbeelden van sector-overstijgende samenwerking. Siem Jan Schenk, bestuurder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, licht vervolgens toe voor welke uitdaging het waterschap in Noord-Holland staat en wat de opdracht is voor de Bodemchallenge. Tijdens deze challenge gaan studenten en jong professionals gaan aan de slag met innovatieve oplossingen ter aanleiding van circulair gebruik van zoet water in de regio.
Kijk voor het uitgebreide programma en deelname op deze link.
Bron: Aeres Hogeschool Dronten