Terwijl in bepaalde streken van het land de laatste zaai- en plantactiviteiten uitgesteld moet worden omdat er soms wel zestig millimeter regen is gevallen, hebben uien- en bietentelers elders in het land te maken met een harde korst die het kiemingsproces verstoort. Delphy-adviseur Paul Hooijman: “Daar is wel wat aan te doen, maar telers zijn hier vaak terughoudend in. Met de juiste apparatuur is het echter wel heel goed mogelijk de korst zonder risico’s te breken.”
Volgens Hooijman zijn de meeste bieten en uien er net goed doorheen gekomen, maar planten die nog maar net aan het kiemen zijn of op weg zijn naar boven – vooral op zware gronden – komen voor een flinke uitdaging te staan. “Er zijn speciale korstbrekers, een soort schoffelmachine de op de rij heel zachtjes de korst breekt. Daarnaast is het goed mogelijk om met de Cambridge-rol over het land te rijden. Daar zijn we vaak wat bang voor, maar zeker in de uienteelt gaat dat negen van de tien keer goed. En dan is het ook nog goed mogelijk om de korst te breken met een onkruideg van Treffler. Deze wiedeg kan je heel precies afstellen, heel langzaam over het land rijden en de korst perfect openbreekt.”
Huren
Die laatste optie wordt in de biologische teelt al langer toegepast en hebben voor deze toepassing twee nadelen: ze zijn vaak minstens twaalf meter breed en bijzonder duur in de aanschaf. Hooijman: “Daarom worden ze door gangbare telers vaak gehuurd van hun biologische collega’s. We zien dat dit in toenemende mate ook gebeurt.”
Anticiperen op onkruidgroei
Behalve de geschetste problemen is het natuurlijk ook zeer groeizaam weer. De gewassen die al boven staan ontwikkelen zich prima, maar dat geldt (helaas) ook voor het onkruid. “We hebben natuurlijk twee weken geleden al warmte gehad en daarna (veel) regen. Dat betekent dat het onkruid ook goed groeit. Dat geeft op zich niks, want dan zit de gewas- en onkruidgroei tenminste in hetzelfde stadium. Als er veel onkruid in een veld staat, is men snel geneigd om te gaan spuiten. Bij Delphy zeggen we dan altijd: ‘Kijk niet naar de hoeveelheid, maar naar de grootte.’ Laat het nu dus maar lekker kiemen en dan hopen dat het daarna minder kiemt. Het draait allemaal om anticiperen.”
“Voorzichtig zijn met onkruid spuiten als er nog nachtvorst is”
Een laatste aandachtspunt is de nachtvorst. Hooijman: “Overdag is het warm tot heel warm, maar in de nachten hebben we soms nog vorst aan de grond. Het is zaak om bij het onkruid spuiten in de bieten die al boven de grond staan heel voorzichtig te zijn met dit weer. Nachtvorst en spuiten in de bieten gaan absoluut niet samen. Het is niet dat je ze gelijk dood spuit, maar als ze door wat regenval een weekje stil hebben gestaan en ze krijgen dan een bespuiting plus nachtvorst over zich heen dan kan dat de doodsteek betekenen. Kortom: hou het weerbericht goed in de gaten.”