De provincie Flevoland, PPO Lelystad en Delphy organiseerden afgelopen donderdag een demodag waarop drie verschillende ecoploegsystemen werden getoond. Doel van de middag aan de Broekemahoeve in Lelystad is de teler informeren over het aanbod in dit type ploegsystemen.
Massale opkomst
Delphy-adviseur Mark Versprille ziet een duidelijke opmars van de ecoploeg en dat was dan ook de directe aanleiding voor het organiseren van de demodag in Flevoland: “Er is veel interesse in deze manier van ploegen en daarom willen we graag laten zien welke systemen er op de markt zijn.”
De bezoekers van de demodag kregen drie velddemo’s voorgeschoteld. Versprille: “Eén kleiploeg van Rumptstad die versteld kan worden om kleigronden te kunnen ploegen. Daarnaast de Ovlac, een ecoploeg die steeds bekender wordt. Een simpele ploeg die door Koeckhoven wordt geïmporteerd. Dit type is een stuk simpeler dan de Rumptstad.
De Rumptstad ecoploeg is misschien wel de bekendste ploeg uit dit gamma
De breedte- en treklijn van de Ovlac kan niet versteld worden en zit gewoon wat eenvoudiger in elkaar. De verwachtingen bij het ploegen met een vast frame liggen wellicht wat lager, maar de Ovlac verbaast ons steeds weer door het goede ploegwerk dat hij levert. Daarmee is ook deze ploeg interessant voor de telers in dit gebied.”
De Ovlac ecoploeg heeft een vast frame, dat verrassend goed ploegwerk aflevert
Primeur
Het laatste ploegsysteem is direct ook de meest bijzondere: de Ermoploeg van de Italiaanse fabrikant Emmegiemme die door W.N. Kramer wordt geïmporteerd. Versprille: “Dit is een robuuste ploeg, die we nu voor het eerst aan het werk gaan zien. Het is voor ons in die zin ook afwachten hoe die het doet, omdat dit een primeur is op de Flevolandse kleigronden.”
De Ermoploeg heeft de scharen op het midden van de balk. Hierdoor heb je minder zijwaartse krachten en gaat hij langer mee.
“Professionele grondbewerkingsapparatuur die goed is voor het land en de teelt”
Directeur Irene Kramer liet zich in de Akkerbouwkrant (editie november 2016) al uit over deze bijzondere ecoploeg van Italiaanse makelij: “We willen een ploeg die het instelgemak heeft van een Lemken en de keerkwaliteit van een Rumptstad. We gaan – net als bij onze spitmachines – voor de hoogste kwaliteit, want er zijn al genoeg middenklassers op de markt”, zo vertelde ze aan de krant. “Vooral akkerbouwers die op zoek zijn naar professionele grondbewerkingsapparatuur die goed zijn voor het land en de teelt, komen bij ons uit.”
Discussie
Versprille beseft dat er veel discussie is over ploegen. “Met name hoe, hoe diep en wanneer zijn discussiepunten. Het ploegen op zich is nog steeds wel een facet dat blijvend aanwezig is. Door middel van deze demodag willen we ook aantonen dat ploegen in het voorjaar wel voordelen heeft. Denk hierbij aan de biologische teler die liever zijn mest in deze periode strooit, omdat hij dan meer profijt heeft van de vrijkomende stikstof. Dan strooi je liever op nog niet geploegd land, dan dat je het daarna ploegt. Als je in het voorjaar ploegt, dan biedt dat weer meer kansen.”
Lees verder onder afbeelding
Gangbaar en biologisch
Overigens is het ecoploegen niet alleen voor de biologische sector, zo benadrukt Versprille. “Het is voor de volledige breedte geschikt. We zien wel dat de ecoploeg veel op biologische bedrijven wordt ingezet. Die koppeling ecoploegen en biologisch wordt wel snel gelegd, maar wat dat betreft niet terecht, want ook vandaag is er weer veel interesse vanuit zowel de gangbare als de biologische akkerbouw.”
Vervolg
Delphy hoopt het komende jaar vaker van dergelijke demodagen te kunnen houden, want er is veel vraag naar dit soort dagen waarop meerdere systemen in actie komen. “We zouden het graag willen herhalen om naar verschillende omstandigheden te kijken en ook te testen op lichtere zandgronden of juist hele zware gronden. Op dit moment zijn daar nog geen concrete plannen voor, maar dat ontstaat altijd gedurende het jaar. Zodra de mogelijkheid zich voordoet om dit – op een andere locatie – nog een keer te doen, dan doen we dat zeker.”