Biologische bollenteler John Huiberts en gangbare aardappelteler Dingeman Burgers zien beiden een gezonde bodem als cruciale basis voor de toekomst van de landbouw. Door hun aandacht voor de bodem zijn ze niet (John) of minder ( Dingeman) afhankelijk van chemische bestrijdingsmiddelen en houden ze het hoofd boven water met de huidige wateroverlast.
Technologische innovaties zijn slechts een onderdeel van de oplossing, er is een systeeminnovatie nodig. Dit vertellen ze in een diepgaand gesprek in de nieuwste aflevering van de podcast ‘Red de Lente’.
Gezonde bodem sleutel naar minder middelengebruik
John Huiberts was elf jaar geleden helemaal klaar met de zoveelste bodemziekte in zijn gangbare tulpen. Samen met zijn vrouw gooide hij het roer om en startte met biologische aanpak van ziekten en plagen. Focus op een gezonde bodem vormde de succesvolle basis voor 40 hectare biologische bollen die ook de weg naar de markt vinden. “Ik zeg wel eens gekscherend, ik ben geen bollenboer meer, ik ben bodemboer geworden”, aldus John Huiberts.
Ook gangbare teler Dingeman Burgers is overtuigd van het belang van een gezonde bodem. Zo min mogelijk ploegen, middelgebruik beperken en slimme vruchtrotatie en groenbemesterkeuze zijn vast onderdeel van zijn aanpak. “Om echt verder te komen is het nodig om kleine en grote innvovaties te combineren”, aldus Dingeman Burgers.
Beiden stellen vast dat hun bodem weerbaarder is en ook minder kwetsbaar voor de extremen zoals de enorme hoeveelheden regen dit voorjaar.
Techniek als tweede bouwsteen
Aansluitend op de gezonde bodem zien zij nieuwe technologieën en machines als een belangrijke tweede bouwsteen voor de benodigde systeeminnovatie. Dingeman selecteert nauwkeurig de machine die hij kan gebruiken om mechanisch onkruid te bestrijden. John pakt zelf de handschoen op en ontwikkelt machines die passen bij zijn biologische teelt en bij een gezonde bodem.
Rol van overheid en keten
Beide ondernemers vinden dat in het beleid te veel focus ligt op het idee dat een technologische innovatie het vraagstuk van duurzame gewasbescherming wel even op zal lossen. Dat gaat voorbij aan de noodzaak van systeeminnovatie. En ze maken duidelijk dat er ook een financiële impuls moet zijn om de benodigde innovaties te ondersteunen: wanneer de markt bereid is een meerprijs voor duurzamere producten te betalen is veel mogelijk. En ook de overheid heeft de kracht om dit actief te stimuleren.
Bron: CLM