De Brusselse instituties onderhandelde in een triloog over de Europese Bodemmonitoringsrichtlijn. LTO heeft eerder deze week met een brede coalitie van Europese boerenbelangenorganisaties een krachtig statement aan de onderhandelaars afgegeven. De boodschap: stop de onderhandelingen over deze bodemrichtlijn en laat bodembeleid over aan nationale overheden.
Naast LTO ondertekenden organisaties uit Duitsland, Oostenrijk, Vlaanderen, Estland, Polen, Portugal, Spanje, Zweden en Frankrijk het statement. Zij benadrukken dat gezondheid van de bodem cruciaal is, maar dat de voorgestelde bodemrichtlijn geen recht doet aan de grote regionale verschillen in bodemtypes en -gebruik binnen Europa.
Lokaal karakter
LTO gaf eerder al aan geen voorstander van een nieuwe bodemrichtlijn te zijn. Uiteraard is bodemgezondheid zeer belangrijk: een gezonde bodem vormt immers de basis voor een veerkrachtige landbouw. Maar LTO pleit daarbij voor lokaal maatwerk, stimulansen en een vrijwillige benadering. Een nieuwe Europese richtlijn helpt daar niet bij. Bodem is namelijk bij uitstek een onderwerp met een lokaal karakter. Ook de Eerste– en Tweede Kamer gaven eerder al aan niet overtuigd te zijn van het feit dat deze Europese bodemrichtlijn voordelen oplevert boven het nationaal optreden door de lidstaten.
Motie Tweede Kamer
LTO voelt zich ook gesteund in haar standpunt door een motie die met een stevige meerderheid in de Tweede Kamer aangenomen is. De motie roept de regering op om na de triloog tegen de richtlijn te stemmen wanneer deze bindende doelstellingen of onvoldoende flexibiliteit bevat. Wat LTO betreft is daar nu al sprake van, voornamelijk door artikel 4 (aanwijzing van bodemdistricten) en artikel 10 (duurzame bodembeheerpraktijken).
Bodembeheer aan gebruikers én beheerders
LTO is van mening dat bodembeheer primair aan de gebruikers én beheerders van de bodem overgelaten moet worden. Bovendien kent Nederland al ruim veertig jaar wet- en regelgeving op het gebied van de bodem. Daarom doet LTO, net als de Eerste- en Tweede Kamer eerder, een beroep op het subsidiariteitsbeginsel: alleen op Europees niveau regelen wat niet op nationaal niveau geregeld kan worden.
Bron: LTO