Perceelafspoeling is een belangrijke emissieroute van gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat dan met name om GBM-resten die aan gronddeeltjes gehecht zijn. Om bij wateroverlast deze emissieroute te beperken is het goed om al preventief, voordat er sprake is van wateroverlast, maatregelen te nemen.
Dit kan door bij aanvang van een teelt zorgvuldig een greppel aan te leggen die bij wateroverlast dienst kan doen. Deze tijd ontbreekt meestal wanneer het water al op het land staat.
Laagste perceel-gedeelten
Het meest effectief is dit door op de laagste perceel-gedeelten, parallel aan de sloot een greppel te graven. Vul deze eventueel met adsorberend materiaal, zoals bijvoorbeeld houtsnippers. Laat deze greppel bovenin, met een stuk regenpijp, overlopen in de sloot. Graaf bij wateroverlast, of al preventief, richting deze greppel een afwateringsroute. De gronddeeltjes zullen in de greppel bezinken en op het perceel behouden blijven. De GBM-resten zullen hierdoor niet in het oppervlaktewater belanden.
Perceelemissie beperken
Het is één van de maatregelen die toegepast kan worden om perceelemissie te beperken. Hiermee kan het eerste water dat afspoelt van het perceel beperkt zijn. Dat water bevat relatief het meeste residu van gewasbeschermingsmiddelen.
Afhankelijk van het perceeloppervlak dat op een greppel afwatert, kunnen buien tussen de 10 – 20 mm per keer, per etmaal zijn opgevangen en infiltreren. Dat betekent dat dit een effectieve maatregel kan zijn op perceelemissie te beperken.
Buien van 50 mm water in zeer korte tijd kunnen waarschijnlijk met geen enkel systeem worden gebufferd, maar ook dan is het van belang dat de eerste hoos aan water via de greppel is afgevloeid.
Bron: Agrifirm