De zaai van bieten is voornamelijk op de centrale en de noordelijke zware gronden gestart. De stand stond afgelopen maandag 26 maart op 3.500 hectare. Circa 300 hectare was half maart gezaaid. Het is verrassend dat deze bieten zichtbaar beginnen te kiemen ondanks de lage temperaturen. De regen van woensdag 28 maart heeft de zaaiwerkzaamheden echter tijdelijk stilgelegd.
In Flevoland was afgelopen maandag circa 1.000 hectare ingezaaid, in het Oldampt 1.500 hectare. Over Nederland verspreid liggen de overige 1.000 hectare bieten. Er is relatief veel gezaaid in Oldambt omdat daar de bovengrond er over het algemeen mooi bij lag. Echter was de ondergrond nog niet overal even droog. Gezien het natte weer van de afgelopen dagen zal het nog wel even duren voordat de ondergrond echt droog wordt. Niet alleen het zaaibed hoort bij het motto 'zaai als de grond bekwaam is', maar ook de directe laag daaronder. Controleer daarom voor de zaaibedbereiding met een spade of de laag van 10-15 cm diepte droog genoeg is voor bereiding. Dat geldt zeker voor situaties in het voorjaar zoals we die nu kennen.
Terughoudendheid
Over het algemeen bezien was men nog enigszins terughoudend omdat op de meeste percelen de grond nog net niet goed genoeg was om te gaan zaaien. Daarom is er op de lichte gronden nog nauwelijks iets gezaaid. Het was namelijk ook niet echt drogend weer.
In Walcheren zijn de eerste bieten gezaaid op een perceel met een niet-kerende grondbewerking. Daardoor was de grond in vergelijking met andere percelen iets eerder bekwaam om te kunnen zaaien.
Wat echter van belang is om rekening mee te houden is dat men op gezaaide, maar ook zeker op de niet-gezaaid percelen, rekening moet houden met muizen. Voorkom zoveel mogelijk schade door alternatief voer aan te bieden. Door de muizen dit minimaal een week voor het zaaien al aan te bieden, leren ze de voerplaatsen zo te vinden. Klik voor deze informatie op deze link: IRS-bericht.
Bron: Cosun