Melkveehouder, loonwerker en akkerbouwer Albert-Jan Knijp uit het Drentse Anderen wacht niet af tot regels hem dwingen onkruid in mais mechanisch aan te pakken. Tijdens een demo in juni op zijn bedrijf liet hij zien hoe hij met de APV VS 1200-wiedeg onkruid aanpakt voor een duurzame maisteelt. Ook de Ecoweeding Spike Rotoweeder van Agri Bio Solutions werd gedemonstreerd.
Focus op duurzame maisteelt
Kringloopbedrijf Nieuw Altinge van Albert-Jan Knijp en Geertje Enting is één van de dertig demobedrijven van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Deze bedrijven delen hun kennis en ervaring op het gebied van onder andere duurzame ruwvoerwinning, efficiënter inzetten van (kunst)mest en water vasthouden.
Mechanische onkruidbestrijding met wiedeg
Eén van de zaken waar Knijp op inzet is het mechanisch onkruid bestrijden in mais. Hij heeft daarvoor zelf een APV VS 1200 M1 wiedeg. Voor opkomst begint hij te wiedeggen en na opkomst gaat hij daarmee door tot het gewas het kan winnen van het onkruid, in zijn geval vooral melde.
“Ik begin voor opkomst al te wiedeggen op gps. Ik zaai de mais namelijk op 37,5 centimeter. Daar heb ik een zaaimachine voor. Die heb ik gekocht in de tijd dat ik met Agrifirm een project met sojateelt deed. Nu zaai ik alles ermee. Het betekent wel dat je weinig ruimte hebt tussen de wielen. Aan beide kanten heb ik maar vijf centimeter over”, vertelt Knijp.
Rekening houden met het weer
De ondernemer ziet dat wiedeggen doorgaans goed werkt, mits de omstandigheden goed zijn. Als er vanwege regen niet op tijd gewiedegd kan worden, is het handig dat er een alternatief achter de hand is. Zo’n alternatief is de Ecoweeding Spike Rotoweeder van Agri Bio Solutions. “De Spikeweeder is net iets agressiever waardoor je het onkruid in een iets later stadium alsnog goed kunt pakken. De volgende keer gaat het wieden dan ook weer iets makkelijker”, vertelt Knijp.
“Zo geef je nieuw onkruid de minste kans.”
“De kunst is om het onkruid aan te pakken, maar zo min mogelijk grond los te maken en het bovenste laagje droog te houden. Zo geef je nieuw onkruid de minste kans”, vertelt hij. Knijp ziet de Spikeweeder als een goede aanvulling op de wiedeg. “Helemaal ideaal zou een camera-gestuurde schoffelmachine zijn. Maar die investering is niet op te brengen zonder dat je een meerprijs krijgt.”
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop direct een jaarabonnement of bekijk alle mogelijkheden via deloonwerker.nl/abonneren.
Tekst: Gerben Hofman • Beeld: Niels de Vries