Als voorbereiding op het voorjaar kijken de broers Joost en Bern Derks natuurlijk ook naar het bemestingsplan voor alle gewassen. Ze gebruiken voornamelijk rundvee- en varkensdrijfmest en mixen deze mestsoorten heel bewust voor de perfecte bemesting van iedere gewassoort. Joost Derks: “Wij geven of alleen rundveedrijfmest of alleen varkensdrijfmest, maar combineren deze mestsoorten ook in bepaalde verhoudingen.”
Fosfaat- en stikstofgehaltes
Achter op het bedrijf staan dan ook twee grote mestsilo’s waarvan er één gevuld is met alleen rundveedrijfmest en de andere met een 50/50 combi van rundvee- en varkensdrijfmest. “In februari nemen wijzelf monsters van de fosfaat- en stikstofgehaltes in iedere silo. Op basis van deze monsters proberen wij een homogeen product te mixen. Daardoor hebben wij heel gelijkmatige fosfaat- en stikstofgehaltes in de mest die wij aan het gewas geven.”
Akkerbouwgewassen
Reden dat dit bij mest die aangevoerd wordt, meestal niet het geval is, komt omdat in het onderste gedeelte van alle mestputten (zeker als relatief weinig gemixt wordt) de meeste nutriënten zitten. Bij de akkerbouwgewassen wordt de mestgift wel gelijk met het gezaaide of gepote gewas meegegeven, maar bij de lelies niet. Derks: “Reden is dat in zo’n dure teelt als lelies wij liever sturen met kunstmest op vraag van de plant. Ook spuiten we veel vloeibare kunstmeststoffen mee om zo de plant continue wat aan te bieden, om een zo optimaal mogelijke groei te behalen.”
Optimale start op zand
Lees ook het bijbehorende bericht: Alles voor de optimale start op zand.
Tekst en beeld: Dick van Doorn