Hoofdfoto: Akkerbouwer Sander Cordes: "Als je eenmaal rijdt, dan werkt dat voor mij als bestuurder van de trekker heel gemakkelijk"
Akkerbouwer Joop Vedelaar werkt al drie seizoenen met het Einböck Row-Guard systeem van importeur Reesink Agri. De ervaringen zijn zeer positief, zo vertelt Sander Cordes die de schoffelwerkzaamheden met de Einböck Row-Guard uitvoert: “Deze manier van onkruidbestrijding bevalt ons erg goed. Het werk gaat veel sneller en de schoffelmachine komt precies op de plek waar het nodig is.”
Het systeem werkt via een camera die op de machine zit en het gewas herkent, in dit geval de bietenplant. Aan de hand van die observatie gaat de schoffelmachine met behulp van de Einböck heen en weer – de zogeheten sideshift – over het onkruid, waardoor de bietenplant zelf niet geraakt wordt. “Als je eenmaal rijdt, dan werkt dat voor mij als bestuurder van de trekker heel gemakkelijk, maar je moet voor die tijd wel even alle instellingen goed doen en de verschillende handelingen in de juiste volgorde in je hoofd krijgen. Het zijn naast het GPS recht rijden weer wat extra handelingen. Zodra je daar handigheid in hebt gekregen is het een fluitje van een cent.”
“Sneller werken en minder ergernissen”
Vooraf stelt Cordes de grote en de breedte van de plant in, waarna de Einböck Row-Guard automatisch de ideale instellingen voor dat perceel berekent door de optimale afstand van de grond te bepalen. Dankzij die technologie wordt de bietenplant zelf dus ontzien, maar worden zaken als aardappelopslag wel zeer efficiënt aangepakt. “Als het goed is wel”, zegt Cordes. “Voorheen moest men handmatig met een spuit door het bietenland lopen om aardappelopslag te bestrijden. Nu kunnen we in veel kortere tijd een veel groter deel aanpakken. Wat tussen de bieten staat, blijft moeilijk, maar alles wat in de open rij staat, pakken we mee. Kortom: sneller werken en veel minder ergernissen.”
Elk gewas
Cordes: “De Einböck Row-Guard is in principe in elk gewas te gebruiken”
Namens Vedelaar rijdt Cordes ook met de machine over percelen met andere gewassen. “Je zet de Einböck ertussen. Daar zit de sideshift op die vervolgens in verbinding gebracht wordt met de camera. En daarna is het in principe in elk gewas te gebruiken. We gebruiken hem zelf ook in de uien en dat is een heel andere plant, maar de machine past zich dan ook perfect aan en houdt ook die percelen perfect schoon.”
“Geen rekening meer houden met menselijke fouten”
Mocht de camera onverhoopt – later in het groeiseizoen of bij hoge onkruiddruk – slecht zicht hebben op het gewas, dan krijgt de bestuurder van de trekker direct een seintje in de cabine. Een ander voordeel van de extra nauwkeurigheid is dat Cordes de kappen iets breder uit kan zetten. “Als je op het menselijk oog rijdt, moet je iets meer speling aanhouden omdat je altijd wel ergens een foutje maakt. Daar hoeven we nu geen rekening meer mee te houden.”
Cordes: “Als je op het menselijk oog rijdt, moet je iets meer speling aanhouden omdat je altijd wel ergens een foutje maakt. Daar hoeven we nu geen rekening meer mee te houden”
Secuur werken
Cordes: “Deze machine is zo secuur, dat je in één werkgang een maximale onkruidbestrijding uitvoert”
Cordes hanteert in de bieten een rijsnelheid van iets meer dan vijf kilometer per uur. “Bij die snelheid werkt het systeem perfect. Zelf hoef ik in principe tussentijds niks te doen. De Einböck Row-Guard gaat automatisch heen en weer en de trekker blijft recht rijden op de GPS. Het enige wat ik doe is alles in de gaten houden door continu achterom te kijken hoe het schoffelbeeld is. Tot nu toe werkt het systeem prima en hebben we nog geen enkele keer problemen gehad. Ik verwacht persoonlijk dat steeds meer akkerbouwers voor deze techniek zullen gaan kiezen. Deze machine is zo secuur, dat je in één werkgang een maximale onkruidbestrijding uitvoert. Dat ga je met de hand nooit redden. Als ik na de schoffelwerkzaamheden voor onkruidbestrijding het land over kijk en ik zie dat het onkruid niet meer zichtbaar is en het gewas er mooi op staat. Dan denk ik bij mezelf: dat hebben we weer goed gedaan.”