De eerste weken van de bietencampagne zijn achter de rug. De gevolgen van de uitzonderlijk droge zomer leiden per regio tot forse verschillen in wortelopbrengsten en in suikergehalte. De kwaliteit van de grond, de (on)mogelijkheid van beregening in de zomer, de vele regen die plaatselijk is gevallen in het voorjaar; allemaal factoren die de totale opbrengst per hectare ongekend sterk beïnvloeden.
Dat geldt ook voor andere gewassen, zoals aardappelen en uien. Als akkerbouwers ondervinden we nu de pijnlijke gevolgen van dit extreme teeltseizoen.
Teleurstellend
2018 is nog niet voorbij, maar toch is al duidelijk dat voor veel akkerbouwers dit jaar teleurstellend, zo niet dramatisch, zal eindigen. De liquiditeit op akkerbouwbedrijven staat onder druk, mede doordat inkomens al jaren op rij dalen. Stijgende kostprijzen kunnen onvoldoende worden vertaald in (betere) marktprijzen. Het is een goede zaak dat de akkerbouw vorderingen wil maken in duurzame voedselproductie, maar dat kan niet zonder een rendabele bedrijfsvoering, meldt Cosun.
Actieplan Plantgezondheid
De Brancheorganisatie Akkerbouw heeft haar Actieplan Plantgezondheid gepresenteerd (te vinden op www.bo-akkerbouw. nl, zie bij ‘publicaties’) en beoogt daarmee bij te dragen aan het realiseren van de Ambitie Plantgezondheid 2030 van LTO. Onderdelen van dit actieplan: werken aan een weerbaarder teeltsysteem met minimale milieubelasting, invulling geven aan klimaatdoelstellingen en versterken van de biodiversiteit.
Het realiseren van deze duurzame doelen brengt extra inspanningen en kosten met zich mee. Maatschappelijke erkenning en waardering voor onze inzet moet zich ook vertalen in een eerlijke verdeling van de opbrengsten in de hele productieketen, en dus in een faire prijs voor onze producten. Elke schakel moet er wat aan kunnen verdienen anders wordt de keten onderbroken, met alle gevolgen van dien.
Bietentoerisme
De afgelopen winter is het onderwerp ‘bietentoerisme’ meermaals aan bod gekomen in het magazine en de kringvergaderingen. Formeel was dit nooit toegestaan, maar in de praktijk is – op verzoek van een teler – wel meegewerkt om een vracht van een collega-teler op naam van de aanvrager te mogen leveren. Deze mogelijkheid willen we blijven bieden, maar alleen voor leden die voldoende bieten gezaaid hebben. Daaruit is een regeling voortgekomen. Uitgangspunt is en blijft dat zoveel mogelijk bietengeld terechtkomt bij degene die de bieten heeft geteeld.
Bietenprijs
De prijzen op de Europese suikermarkt zijn de afgelopen maanden nog verder gedaald. Dit in tegenstelling tot die op de wereldmarkt die juist weer enigszins is bijgetrokken. Ondanks de lagere oogstverwachting door de droogte blijft het vooruitzicht voor komend jaar slecht. De verwachting is dat in veel Europese landen een bietenprijs van 20 euro nauwelijks haalbaar is en dat de suikerindustrie het boekjaar met verlies moet afsluiten.
Verlies
In Nederland kennen we een minimumbietenprijs. Met de uitzonderlijk lage contractprijzen die momenteel worden gehanteerd, lijkt Suiker Unie voor het eerst in haar bestaan verlies te gaan lijden. Cosun zal een deel van dat verlies al in dit boekjaar moeten nemen. Door de bijdragen van Aviko, SVZ, Sensus en Duynie zal Cosun het boekjaar 2018 met zwarte cijfers kunnen afsluiten. De strategie dat de overige activiteiten de bietenprijs moeten ondersteunen, blijkt in dit turbulente suikerjaar waardevol. Dit laat onverlet, dat we ons moeten instellen op een bietenprijs die fors lager zal uitkomen dan in de afgelopen jaren, en lager dan wij graag zouden zien.
Bron: Royal Cosun, 17-10-2018