Na een jaar afwezigheid keert de Bodemdag, in het kader van Leven(de) bodem weer terug op de kalender. Op donderdag 26 oktober wordt bij proefboerderij Rusthoeve deze speciale demodag gehouden. Zowel in de ochtend als in de middag staat er een groot aantal demo’s op het programma. De focus ligt dit jaar op groenbemesters, bodemvruchtbaarheid en ploegafstellingen. Mochten de weersomstandigheden het niet toelaten op die dag bij elkaar te komen, dan wordt er uitgeweken naar donderdag 2 november.
Ochtend- en middagprogramma
Het programma bestaat uit vier onderdelen, allen onderverdeeld in blokken van ongeveer 45 minuten. Het eerste programmaonderdeel wordt tussen 09:00 uur en 12:00 uur gehouden, het middagprogramma begint om 13:30 uur en duurt tot 17:00 uur. Alle onderdelen kunnen zowel in de ochtend als middag bezocht worden.
Eén van de onderdelen wordt vanuit de Vlaams Nederlandse samenwerking verzorgd door Annemie Elsen, onderzoeker bij de Bodemkundige dienst België, waarbij zij bespreekt hoe bodemverbeteraars de bodem kunnen beïnvloeden. In Vlaanderen is hier lange ervaring mee opgedaan middels een compostproef die over een periode van twintig jaar is uitgevoerd.
Bodem en onderwerken groenbemester
Verder bestaan de eerste twee blokken uit een demo bodem en onderwerken groenbemesters. De demo ‘bodem’ bestaat uit een deel bemesting en uitleg over de invloed van groenbemesters op de bodemstructuur. De bezoekers krijgen uitleg over de toepassing van bodemverbeteraars, onder andere NeOSol van PRP, en er wordt aan de hand van een profielkuil ingegaan op de verschillende soorten groenbemesters. Ook de bemestingstrappen worden belicht. Denk hierbij aan verschillen tussen korrel en vloeibare mest, het effect van Limus en vertering van gewasresten. Deze demo vindt plaats op een proefveld dat in de tweede week augustus is ingezaaid.
Lees verder onder afbeelding
Mechanisatie
Het tweede onderdeel richt zich met name op de beschikbare mechanisatie. Zo kunnen de bezoekers van de bodemdag kennismaken met de Green Cutter, ploegen zonder maaien en komt de verticale klepelmaaier in actie. Dat blok wordt afgesloten met een demo afspoeling waarbij onder meer een sleuvenfrees en drempelfrees getoond worden.
Ploegafstelling en vastleggen CO2
Op een andere perceel is dit jaar onderzoek gedaan (Leven(de) Bodem) naar de effecten van verschillende bodemverbeteraars. Resultaten zullen worden getoond en besproken. Na elk onderdeel volgt een korte pauze. Tot slot kunnen bezoekers van de bodemdag op AIKC Rusthoeve deelnemen aan het kennisblok over het afstellen van de ploeg en deelt ZLTO de inzichten over het vastleggen van CO2.
Meer informatie op www.CZAV.nl en www.levendebodem.eu