Een enkel buitje en soms wat stevige windvlagen weerhielden de bezoekers van de biologische velddag 2018 er niet van om naar Lelystad af te reizen. Aan de Professor Broekemahoeve was onder het motto ‘Kwaliteit smaakt naar meer’ de enorme diversiteit te zien die mogelijk is bij het telen van biologische gewassen. Combinaties van walnoten en aardappelen en mengteelten van erwten met tarwe tot agroforestry, alle vormen passeerden de revue op de druk bezochte Velddag.
Agroforestry wordt steeds vaker genoemd als optie de biodiversiteit te verhogen, alsmede een gevarieerde landschap te creëren. Op de velddag werd door Maureen Schoutsen van de WUR uitleg gegeven over de keuze van de gewassen. “Die moeten wel in balans zijn”, vertelt ze aan één van de biotelers die zijn zorgen uit over het planten van bomen rondom zijn koolgewassen. Op de demovelden zijn voorbeelden te zien van tarwe in combinatie met hazelnoot- en walnootbomen. Maar ook bij andere akkerbouwgewassen, zoals aardappelen. “Dit toont de veelzijdigheid van agroforestry en de kansen die er liggen”, zo stelt Schoutsen.
Demovelden met voorbeelden van tarwe in combinatie met hazelnoot- en walnootbomen
Voorploeg
Een echte publiekstrekker was de demo van de voorploeg van Steverink Techniek. Bedenker Wim Steverink was aanwezig om tekst en uitleg te geven over het ontstaan van deze gloednieuwe machine en uiteraard reed het prototype ook nog een korte ploegdemo. Wim Steverink: “Een paar jaar geleden kreeg ik de vraag van een aantal akkerbouwers die al wat langer met het rijpadensysteem werken of er geen manier was om te ploegen zonder de voor achter te laten. En dan vooral omdat de grond zich dan niet mengt met het teeltbed. Ik ben daar toen over na gaan denken en heb de voorploeg bedacht, die werkt volgens het ecoploeg-systeem: dus 15/16 centimeter diep. Het idee is dat we eerst kunstmatig de breedte van twee voren uit de grond halen, vervolgens worden de openingen gelijk door de linker- en rechterschaar dicht geploegd en dat proces herhaald zich drie keer. De grond die daaruit komt, vult de eindvoren.”
“Ook over de stoppel ploegen”
Om ook over de stoppel te kunnen ploegen heeft Steverink vooraan de ploeg een frees gemonteerd. “Die freest de stoppel los, zodat die meegevoerd wordt en de eindbandjes draaien de stoppel naar de buitenkant. De grond die aan de buitenkant ligt, valt het eerst in de voor waardoor de stoppel onderin komt te liggen.” De machine zit nog volop in de ontwikkelingsfase en wordt volgens Steverink dan ook op zijn vroegst in de praktijk uitgeprobeerd over de gerststoppel.
Schoffeldemo’s
Naast de akkerbouw demo’s waren er ook enkele rondleidingen voor melkveehouders georganiseerd, maar voor de biologische akkerbouwtelers viel er ook nog genoeg te beleven in Lelystad. Zo was er een veldworkshop die het begrip kwaliteit vanuit ‘de bodem als basis’ belichtte en konden telers een schoffeldemonstratie bijwonen in de penenruggen. Het schoffelen en aanaarden gebeurde in combinatie met vinasse bemesting. Raven Europe liet een GPS-schoffel rijden die werkt met een Viper 4 en TWIN-besturingssysteem, Kress met een eigen camera gestuurde schoffel, EcoAgri toonde de Terrateck Cultitrack met schoffel en Steketee liet bezoekers kennis maken met de IC-Light techniek. Deze vier concollega’s hielden ook nog een onderlinge ‘wedstrijd’ dat tot veel vermaak leidde bij zowel de bedrijven zelf als de bezoekers. Tot slot was ook de firma Macon aanwezig om de werktuigdrager met schoffel te tonen en liet Man @ Machine de Treffler wiedeg zien.
Demonstraties en veldworkshops
Groenbemesters en rustgewassen
Om het thema van de dag goed af te sluiten werd aan het eind van de middag in het veld een presentatie gehouden over plantdiversiteit, waarbij de meerwaarde van een ruime vruchtwisseling nog maar eens benadrukt werd en telers gewezen werd op de ‘boost’ die groenbemesters en/of rustgewassen geven aan de plantendiversiteit.