De uienoogst 2016 zit er zo goed als op. Volgens akkerbouwer Rolf van den Berg uit Hoofddorp is dit het moment om de uienresten op de akkers onder te werken: “Uienafval kan koprot verspreiden, daarom is het verstandig om de resten in te werken.”
Verspreiding voorkomen
Volgens Van den Berg hoef je niet in alle gevallen direct na de oogst te beginnen met inwerken, maar als er koprot op de akkers is ontstaan, kan vermeerdering voorkomen worden door zo snel mogelijk het land te bewerken: “Als er geen uien staan, dan maakt het niet uit wanneer je dit doet. Alleen hoe langer je ermee wacht, hoe groter de kans dat het zich gaat verspreiden en dan weet je niet waar het blijft. Je moet het niet tot aan het voorjaar laten liggen. Al helemaal niet als er winteruien in de omgeving staan, want dan heb je een extra verantwoordelijkheid richting die telers.”
Ploegen of Niet-Kerend
Akkerbouwers hebben bij het onderwerken van de resten een keuze uit twee methodes: ploegen of Niet-Kerende Grondbewerking. Van den Berg: “Ploegen is volgens mij het beste, want dan is het echt weg. Elke akkerbouwer waarvoor ik werk ploegt, maar zelf ben ik nogal fan van niet-kerend, want dan blijft het veel meer bovenin. Ik kan me voorstellen dat mensen zeggen: die Niet-Kerende Grondbewerking is helemaal niet goed, want die werken die uienresten niet goed in. Ik vind dan ook dat elke teler dit zelf moet bepalen. Iemand met een goed werkend NKG-systeem die heeft normaal gesproken al een gezondere bodem en beter waterbeheer. Dan is het minder erg als er een keer een uienvelletje blijft liggen, maar daar zullen andere mensen waarschijnlijk anders over denken. Ik heb hierbij ook niet de wijsheid in pacht. Er zijn ook hier meerdere wegen die naar Rome leiden en iedereen moet doen wat het beste past bij zijn bedrijf en visie.”
Van den Berg vervolgt: “Sommige zullen zeggen: ploeg het helemaal om, dan is het weg en anderen zeggen nee doet het door de toplaag: dan verteert het mooi, dat is beter voor de grond. Ik vind beide manieren even goed, als je er maar wat aan doet. Ik wil helemaal niet zeggen hoe het moet, maar het is wel belangrijk om rekening met koprot te houden. Zeker in deze periode vlak na de uienoogst. Ik kan mij ook voorstellen dat telers op lichtere gronden eerder kiezen voor NKG en akkerbouwers die op zwaardere gronden telen meer neigen naar ploegen.”
Ziekte-werende werking
Er zijn geluiden binnen de sector dat het inwerken van uien zelfs een ziekte-werende werking heeft. “Dat verhaal zou best kunnen kloppen, maar daar zijn – voor zover ik weet – geen eenduidige onderzoeksresultaten van bekend. Dit in tegenstelling tot koprot. De grootste infectie van koprot komt door afvalhopen. Aangespoord door het platform uientelers is daar (in samenwerking met Agrifirm) in de jaren heel veel onderzoek naar gedaan. En de afvalhopen zijn daar als aanwijsbare reden voor koprot uitgekomen. De conclusie was: Uienafval moet afgedekt of ingewerkt worden. Het mag nergens bloot voorkomen.”