Nitraatuitspoeling beperken door in de eigen bedrijfsvoering maatregelen te nemen bij de teelt en bemesting van gewassen. In 4 Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan adviseurs hierover in gesprek met de akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers.
Aan de keukentafel wordt bekeken waar de kennisbehoefte ligt en in welk project of welke kennisgroep de landbouwer wil en kan stappen. De agrariërs met kavels of kavelgebruik in de grondwaterbeschermingsgebieden Gasselte, Noordbargeres/Valtherbos, Leggeloo en Havelte ontvingen hierover vorige week een brief van LTO Noord.
Deelname is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Het uiteindelijke doel is te blijven voldoen aan de Europese norm van max 50mg nitraat per liter water, dat uit de landbouwgronden spoelt. “Landbouwers krijgen door deelname inzicht in de nitraat situatie van de eigen gronden en informatie over doeltreffende oplossingen. Aanpassingen met ook een positief effect op de bedrijfsvoering en daarmee de gewas opbrengst”, aldus LTO Noord Regio Noord bestuurder Jan Bloemerts. “Meedoen is daarom altijd voordelig!”
Meerwaarde
Landbouwers die nu al betrokken zijn bij projecten zoals Grondig Boeren voor Water en kennisgroepen Akkerbouw zullen via deze routes deelnemen. LTO Noord, WMD Drinkwater B.V., Vitens en Provincie Drenthe sloten eerder dit jaar een overeenkomst voor de gezamenlijke aanpak in Drenthe. Deze partijen zijn er van overtuigd dat het zowel voor de gezamenlijke nitraatopgave, als voor de agrarisch ondernemer meerwaarde heeft om in te stappen in een project. De insteek hierbij is om lopende initiatieven en projecten die zich bewezen hebben te benutten.
Waterkwaliteit
Het besluit vloeit voort uit de landelijke bestuursovereenkomst tussen LTO Nederland, Interprovinciaal Overleg, de vereniging van waterbedrijven Vewin, en de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat. Vanuit het 6e Nitraat actieprogramma spraken deze partijen eind vorig jaar af om de uitspoeling in 34 grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen. Nitraat heeft nu of op termijn negatieve invloed op de waterkwaliteit in deze gebieden.
Bron: LTO Noord