In een fonkelnieuwe fabriek in Stampersgat bij Dinteloord presenteerde Lemken onlangs de Thulit, een nieuwe wiedeg die nu ook in een bredere uitvoering werd gepresenteerd. Een machine die zich kenmerkt voor het gebruik in gevoelige gewassen.
De Thulit MF/1200 is de nieuwe wiedeg van Lemken met een werkbreedte van 12,20 meter. Twee smallere versies van de machine met een werkbreedte van zes en negen meter zijn hem al voorgegaan en daar zijn inmiddels de eerste praktijkervaringen mee opgedaan, begrijpen we van Lemken specialisten Hans Hoogland en Thom Sanders.
Mechanische onkruidbestrijding en gewasverzorging
Zij vertellen dat Lemken op gebied van de mechanische onkruidbestrijding en gewasverzorging op zoek was naar iets wat nog niet in de markt was en wat een ander niet heeft. Dit leidde een paar jaar geleden tot wat nu de Thulit is geworden, een wiedeg met een instelbare tandendruk en waarvan de druk centraal is geregeld en constant gelijkmatig over alle tanden is verdeeld. Zo is de druk op alle tanden hetzelfde, ongeacht of ze op of naast een rug lopen.
Dat is gerealiseerd door een elektro-hydraulisch systeem dat met een draaiknop eenvoudig instelbaar is van honderd tot vijfduizend gram, in het Duits noemt men dat een ‘Konstant Druck Striegel’. Hierdoor is de Thulit ook bij uitstek geschikt voor jonge en kwetsbare gewassen. Door de hydraulische drukregeling heeft de machine geen veren, dat spaart niet enkel gewicht, maar het geeft de chauffeur vanaf de trekker een beter zicht op het werk omdat de machine van bovenaf gezien heel open is. Door de asymmetrisch geplaatste tanden is de ruimte tussen de rijen tanden in lengterichting veel groter dan normaal, waardoor deze niet volloopt met vegetatie of gewasresten.
Slepend, rechtstandig of stekend
Echter doordat de acht millimeter dikke tanden met een hoek van 118 graden zijn bevestigd aan vier balken met elk twee rijen tanden ontstaat in de rijrichting een onderlinge afstand van 31,25 millimeter. Door de machine met behulp van de steunwielen hoger of lager te stellen kunnen de tanden zowel slepend, rechtstandig of stekend werken. Als de machine hoog op de benen staat staan ze stekend en laag staan ze slepend.
Steunwielen in breedte verstelbaar
De steunwielen zijn in de breedte verstelbaar zodat ze bij beddenteelten door het spoor lopen en niet over de bedden. Omdat de tanden hydraulisch instelbaar zijn kunnen ze met behulp van een tuimel- of wipschakelaar volledig omhoog getrokken zijn. Bijvoorbeeld bij het keren op de wendakker of om meeslepende vegetatie te lossen. Tijdens transport worden de tanden ingeklapt om de transportbreedte te beperken.
Gewicht van de machine
Lemken heeft bewust gelet op het gewicht van de machines. Bij een dergelijke machine, zeker bij de grotere werkbreedtes, wil men hem niet te zwaar hebben zodat hij ook past bij gebruik van een lichtere trekker, maar aan de andere kant mag hij ook weer niet te licht zijn om wel voldoende druk op de tanden te kunnen zetten. De Thulit is er nu in drie varianten, de 6,20 en de 9,20 meter brede machines zijn opgebouwd uit drie delen waarvan de buitenste hydraulisch opklapbaar zijn en de nieuwe 12,20 meter machine bestaat uit vijf eveneens opklapbare delen. Bij deze breedte kan de machine bij het keren gaan doorhangen, daarvoor heeft Lemken de ‘Eagle’ stelling bedacht. Hierbij kunnen de buitenste delen iets zijn opgelicht. Om overlap te voorkomen kan ook één kant zijn ingeklapt.
Van de zes en negen meter Thulits zijn er nu 25 stuks in de praktijk gezet en gaan vanaf dit najaar in serie productie. De nieuwe twaalf meter Thulit verwacht Lemken in het voorjaar van 2025 in serieproductie te nemen, een beperkt aantal is nu al als voorserie beschikbaar. Ook is men al zover dat een vijftien meter brede machine in de planning zit. Als prijs voor deze twaalf meter uitvoering is een bedrag van 39.750 euro genoemd.
Overname Steketee
Na de overname van Steketee door Lemken, heeft de fabrikant er voor gekozen om de machines voor mechanische gewasbescherming, waaronder de Thulit, in ons land te produceren, Daarvoor heeft ze een nieuwe fabriek gebouwd bij Dinteloord omdat men (lees Steketee) hier de kennis en de ervaring heeft met deze techniek.
Lemken machines zijn vernoemd naar edelstenen, zo ook de Thulit. “Dat is een rode edelsteen”, zei Nicola Lemken, met een knipoog naar Steketee.
Lemken Solitair M
Vanuit Lemken uit het Duitse Alpen had men voor de opening van de nieuwe fabriek in Stampersgat een nieuwe Zirkon-rotorkopeg met een opgebouwde Solitair M zaaimachine laten overkomen.
De Zirkon-rotorkopeg heeft een update ondergaan,waaronder nieuwe zijplaten en een hydraulisch verstelbare egalisatieplaat. De typeaanduiding is aangepast en de Zirkon Z8 heet voortaan EN en is geschikt voor vermogens tot 200 pk, de Z 12 wordt EF en goed voor trekkers tot 300 pk.
De zaaimachine Solitair M heeft een nieuw doseersysteem met twee zaaicassettes. Een optie is een uitvoering als DUO zaaimachine die kan worden geleverd met vier verdeelkoppen en een gescheiden tank. De zaaimachine rust op de rol van de rotorkopeg. De zaaidiepte kan centraal worden ingesteld en de zaaidiepte en schaardruk zijn onafhankelijk van elkaar instelbaar.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman
Ontvang de Akkerbouwkrant gratis thuis op de mat
Dit, en vele andere verhalen recht uit het veld, lees je in de Akkerbouwkrant. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
De Akkerbouwkrant verschijnt zes keer per jaar met elke uitgave een verdiepend thema. De Akkerbouwkrant is semi-redactioneel en brengt positieve artikelen uit de markt. Met diverse reportages en praktijkervaringen komt de akkerbouwer aan het woord.
Klik hiernaast of ga naar akkerbouwbedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.