Samen met bedrijven en organisaties die zich bezighouden met biologische gewasbeschermingsmiddelen; heeft Wageningen University & Research de afgelopen jaren geparticipeerd in het PPS-project Green Deal. De samenwerking heeft uiteindelijk geleid tot een tweetal wetenschappelijke studies. Deze geven aanleiding om knelpunten in het toelatingstraject van groene gewasbeschermingsmiddelen uit de weg te ruimen.
Het onderzoek was vooral gericht op microbiële middelen waar een inventarisatie van de fundamentele kennis nog ontbreekt. Dit heeft onder andere geleid tot twee nieuwe artikelen.
Efficiëntere toelatingsprocedure
Biologische beheersing van ziekten en plagen biedt veel opties om het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen te vervangen. “In de toekomstige weerbare teeltsystemen gaan biologische (groene) middelen een bijzonder rol spelen. Omdat hiermee knelpunten selectief kunnen worden aangepakt zonder schadelijke effecten op de microbiële buffering van het teeltsysteem”. Aldus WUR-onderzoeker Jürgen Köhl. Een van de grootste belemmeringen voor de toepassing van biologische gewasbeschermingsmiddelen is echter de toelatingsprocedure.
Genetische stabiliteit
Een ander knelpunt is de genetische stabiliteit van micro-organismen bij de inzet als biologisch gewasbeschermingsmiddel. Een wetenschappelijk onderzoek daarnaar gaat veel tijd en geld kosten. Een wetenschappelijke studie naar genetische stabiliteit zou een belangrijk onderwerp kunnen zijn om de benodigde wetenschappelijke onderbouwing voor een efficiënte regelgeving te leveren.
Bron: WUR Research