Op zijn bedrijf in Biddinghuizen vertelt biologisch akkerbouwer Koen Klompe (33) over het belang van innovatie. Welke uitdagingen komen hierbij kijken en welke oplossingen zijn hiervoor te bedenken? “We moeten naast technologische ontwikkeling ook ouderwets met elkaar in gesprek blijven.”
Klompe is lid van het kernteam van Akkerbooster en zet zich vanuit die rol in om ideeën voor innovatie verder te helpen. “De kracht van Akkerbooster zit in het leggen van verbindingen. Breng je de juiste mensen uit onze sector bij elkaar, dan gebeuren er mooie dingen”, vertelt hij enthousiast aan BO Akkerbouw.
Biologisch akkerbouwbedrijf Klompe
Het bedrijf van Klompe telt ongeveer 42 hectare. “Daarop telen we een 1-op-8-rotatie. Die rotatie hebben we zo ingericht dat gewassen die elkaar opvolgen, niet gevoelig zijn voor dezelfde bodemziektes. Zo roeien we ziektes uit. Deze werkwijze draagt bij aan de biodiversiteit en het grote aantal gewassen zorgt voor risicospreiding.”
Innovatieve genen
Naast akkerbouw zit de innovatieve geest in het DNA van de familie Klompe. “Zo was mijn vader de eerste die de witloftrek biologisch op water deed. Zelf krijg ik veel energie van het verbeteren van de bodem, door met beschikbare tools het optimale resultaat te halen.” Ook zijn broer speelt een belangrijke rol. “Zijn mechanisatiebedrijf, dat onder meer landbouwmachines ontwikkelt, heeft een werkplaats bij ons in de schuur. Veel van deze machines testen wij op het bedrijf.”
“Zo hebben we het afgelopen jaar voor het eerst een autonome wiedeg getest op een perceel sperziebonen. Dat is, op wat kleine storingen na, goed bevallen. Volgend jaar willen we het gebruik van de wiedeg dan ook opschalen.” Dat heeft voor de biologische akkerbouwer een belangrijke reden. “Het aantal handmatige wied-uren moet omlaag. Arbeid wordt steeds schaarser én duurder.” Aldus Koen Klompe tegen BO Akkerbouw.
Uitdagingen en kansen
Een hobbel voor biologische akkerbouwers die willen innoveren is investeringsruimte. “De biologische markt was de laatste jaren niet zo goed. Beschikbare oplossingen, zoals de autonome wiedeg, zijn voor veel akkerbouwers simpelweg te duur.” Daarom kijkt Klompe graag naar wat wél kan. “Door de inzet van onze huidige mechanisatie te optimaliseren, kunnen we nog winst behalen.”
Ook is volgens hem winst te behalen in samenwerking. “Ik maak zelf deel uit van een groepje boeren dat machines en kennis met elkaar uitwisselt. Financieel is dat heel interessant, doordat niemand van ons álle machines hoeft aan te schaffen. En qua kennis is het heel waardevol. Je deelt waar je tegenaan loopt en leert van elkaars ervaringen.”
Overeenkomsten en begrip
Daarnaast zit Klompe bij een studiegroep met gangbare én biologische boeren. “Daar bespreken we thema’s als stikstof, biodiversiteit en de bodem, maar ook bestuurlijke vraagstukken. Onlangs waren hier twee afgevaardigden van de provincie bij aanwezig. Ook zij zitten met vraagstukken rondom deze thema’s. Het is belangrijk dat we elkaar, en bijvoorbeeld ook natuurorganisaties, als partner zien.”
Akkerbooster
Akkerbooster – het innovatieplatform van akkerbouwers – laat nieuwe ideeën groeien. Het biedt akkerbouwers ruimte om nieuwe ideeën in te brengen, oplossingen te bedenken, te experimenteren en ervaringen uit te wisselen. Veelbelovende oplossingen voor uitdagingen en maatschappelijke thema’s komen hierdoor een stap vooruit. Heb jij een innovatief idee? Kijk dan op Akkerbooster om te zien hoe en waar jij kan aansluiten.
Bron: BO Akkerbouw