Bladluis blijkt de afgelopen jaren in de consumptieaardappel goed beheersbaar. Als dat zo blijft, is verder onderzoek naar bladluis in het FAB+ project niet zo interessant. De onderzoekers gingen daarom in gesprek met de zes deelnemers van het project over de vraag: Wat zijn voor jou relevante vragen omtrent natuurlijke plaagbestrijding in consumptieaardappel?
Coloradokever
De afgelopen jaren lijkt de Colorado kever zich in toenemende mate over Nederland te hebben verspreid. De Coloradokever wordt in Noord-Holland door de FAB+ akkerbouwers echter niet als probleem beschouwd. Niemand heeft aanzienlijke last ondervonden van deze kever.
Toprol
Toprol is een ziekte, die overgebracht wordt door de aardappeltopluis, die aardappelplanten aantast. In de jaren ‘90 werd dit als een groot probleem beschouwd. Tegenwoordig verschillen de meningen over de ernst van deze plaag. Het grootste deel van de FAB+ telers ondervindt geen last van Toprol en kiest ervoor hier niet voor te spuiten.
Studenten van de Wageningen Universiteit, die literatuuronderzoek deden naar natuurlijke bestrijding van Toprol, bevestigen dit: “In de laatste decennia zijn er geen waarnemingen van Toprol gerapporteerd in Nederland.” Ook waarnemers Kees Kooistra heeft in Noord-Holland geen toprol waargenomen. Telers zien echter dat een deel van hun collega’s deze bespuiting wel nodig vindt. Eén van de deelnemers is er zelf ook van overtuigd dat Toprol blijft spelen en dat het nodig is hierop te anticiperen.
Studenten van Wageningen UR hebben na hun onderzoek vertrouwen in een succesvolle beheersing van Toprol met bloemenranden. Bekijk ook het factsheet: Toprol in aardappel. Kansen voor bloemenranden.
Trips in uien
Omdat de hierboven besproken plagen niet als een urgent probleem worden ervaren door consumptieaardappeltelers, wordt er dit seizoen gefocust op het onderzoek naar trips in uien en minder op luis in aardappel. Wel wordt er op één bedrijf de stand van de bladluis en natuurlijke vijanden gemonitord, om in de gaten te houden hoe de populaties zich dit jaar ontwikkelen.
Over het project
Het project FAB+ is een samenwerking van verschillende partijen (WUR, LTO Noord, NFO, KAVB, IRS, Cosun Beet Company, Mans Weert, Boltha, BO Akkerbouw, The Greenery en LTO Nederland) die de inzet van natuurlijke plaagbestrijders proberen te verbeteren in verschillende teelten (aardappels, uien, appels, peren, lelies en suikerbieten). LTO Noord is hierin de trekker van de pilot akkerbouwgewassen, waarin ingezet wordt op het delen van bestaande kennis en verzamelen van nieuwe kennis door experimenten in aardappels en uien. Het overkoepelend doel van de verschillende pilots is om een gebruiksvriendelijke tool te ontwikkelen voor boeren en tuinders voor de inzet van natuurlijke plaagbestrijders.
Bron: LTO Noord