Begin november is de Agenda Natuurinclusief 2.0 gepresenteerd aan onder andere minister de Jonge en minister van der Wal. De Agenda Natuurinclusief is onderdeel van het Programma Natuur en richt zich op het natuurherstel en -versterking buiten de natuurgebieden. Voor de landbouw betekent dit aandacht en ambities voor biodiversiteit op het boerenbedrijf.
Het onderdeel landbouw binnen de Agenda geeft volgens LTO vooralsnog geen duidelijke richting. LTO stelt voor dat voor het vervolg nadrukkelijk gekeken gaat zijn naar welke ontwikkelingen er op dit gebied al zijn binnen de landbouw, en hoe de visie op biodiversiteit van LTO kan helpen bij de invulling van het domein landbouw binnen de Agenda.
Landbouw in 2050
In de Agenda is een toekomstbeeld geschetst van de landbouw in 2050. Echter blijft dit perspectief, waarin de landbouw verweven is met een natuurinclusieve samenleving én in zichzelf natuurinclusief is, weinig concreet. Ook de ambities die zijn verwoord zijn vooral algemene beschrijvingen over het vergroten van draagvlak voor, het toepassen van en een strategie voor de transitie naar natuurinclusieve landbouw.
“De Agenda heeft in zichzelf een goede bedoeling, maar wordt op het gebied van landbouw weinig concreet. Om die reden staat LTO positief kritisch tegenover de Agenda Natuurinclusief 2.0. Daarbij benadrukken we dat als het gaat om natuurinclusiviteit dat boeren en tuinders op dit moment al samenwerken met de natuur en op deze manier hun brood verdienen.”, aldus Edwin Michiels, portefeuillehouder Natuur, Klimaat en Energie bij LTO.
Biodiversiteit op het boerenbedrijf
“Het zou goed zijn als bij de verdere invulling voor de periode 2024-2026 goed gekeken is naar de vele mooie projecten die in de regionale LTO-organisaties lopen.”, vervolgt Michiels. “Bovendien moet ook gekeken zijn naar hoe boeren en tuinders nu al invulling geven aan biodiversiteit op hun bedrijf en welke stappen daar nog gezet kunnen zijn.”
“We moeten af van het idee dat alleen zeer extensief boeren ‘natuurinclusief’ is.”, voegt Michiels toe. “Wat LTO betreft is toekomstbestendig boeren onlosmakelijk verbonden met behoud en herstel van biodiversiteit, wat voor transitiepad je richting de toekomst ook bewandelt met je bedrijf. Daarin zijn onze Toekomstvisie, en ook de Visie Biodiversiteit, leidend.”
Focus
Met Agenda Natuurinclusief 2.0 wordt ‘de koers ingezet richting een natuurinclusieve samenleving in 2050’. De focus ligt daarbij op het versterken van de 70 procent niet-beschermde natuur van Nederland waarin het dagelijks leven zich afspeelt – het gaat dus niet om N2000-gebieden. Door te werken aan een natuurinclusieve samenleving willen de opstellers bijdragen aan het realiseren van internationale doelen zoals die van het Convention on Biological Diversity (CBD) Montreal, de Europese Biodiversiteit Strategie en de aanstaande Europese Natuurherstelwetverordening.
Bron: LTO Nederland