De BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw (BMA) is officieel gelanceerd op een symposium op dinsdagmiddag 14 februari 2023. Het instrument maakt de prestaties van akkerbouwers voor biodiversiteit meetbaar en vormt zo de basis voor de beloning ervan.
BO Akkerbouw, Provincie Groningen, Rabobank en Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) brachten de BMA tot stand in nauwe samenwerking met Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut.
Biodiversiteitsmonitor
Om de bijdrage van akkerbouwers aan de natuur te kunnen waarderen en belonen, is een eenduidige manier van meten nodig. De partijen startten daarom in 2019 met de PPS BiodiversiteitsMonitor Akkerbouw om gezamenlijk dit instrument te ontwikkelen. Aan de basis van de BMA staat een samenhangende set van Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s), die stapeling van beloning mogelijk maakt. Hierdoor ontstaat een verdienmodel voor natuurvriendelijke akkerbouw. Beloning maakt het aantrekkelijk voor akkerbouwers om stappen te zetten. De BMA is onderdeel van het Actieplan Plantgezondheid van BO Akkerbouw en haar leden en verbonden met Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
Hoe pas je dit in de praktijk toe?
Hoe de BMA in de praktijk toepasbaar is, staat centraal op het symposium op 14 februari. Akkerbouwers, ketenpartners, banken, NGO’s, landelijke en regionale overheden en alle andere partijen die aan de slag willen met biodiversiteit zijn van harte welkom.
Sprekers vanuit maatschappelijke organisaties, beleid en praktijk belichten de waarde van biodiversiteit, de bijdrage van akkerbouwers eraan, de beloning vanuit de markt en maatschappij en de rol die de BMA daarbij gaat spelen. Ook staan ze stil bij hoe de BMA in de praktijk uitgerold gaat zijn. Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie. André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw, is dagvoorzitter. Een uitgebreid programma en aanmeldformulier volgen op een later moment.
Bron: BO Akkerbouw