Boeren in het kustgebied van Groningen en Friesland gaan de komende jaren serieus aan de slag met natuurinclusieve landbouw. Een landbouwvorm waarbij de natuur van de landbouw profiteert en andersom. Daarvoor is een streefbeeld en actieplan voor 2050 opgesteld.
Bloemrijke akkerranden
De boeren in het Gronings-Friese kustgebied, ook wel de noordelijke kleischil genoemd, willen 1.200 kilometer aan bloemrijke akkerranden en bermen aanleggen voor 2030. Dit om de biodiversiteit te stimuleren. Ook gaan ze zoet water opgevangen, zodat er ook in droge periodes genoeg water beschikbaar is. Daarnaast willen ze de komende jaren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest terugdringen. Ook gaan de boeren op scholen voorlichting geven, over waar voedsel vandaan komt en hoe het is geproduceerd.
Draagvlak
Het afgelopen jaar is in het gebied door boeren, agrarische natuurverenigingen en inwoners vaak gesproken over de toekomst van de landbouw. Een aantal boerencollectieven heeft met alle betrokkenen, in opdracht van de provincies Groningen en Friesland, een streefbeeld voor 2050 opgesteld. In het actieplan is door hen verwoord hoe de biodiversiteit op peil gebracht kan zijn. En daarnaast ook hoe men kan zorgen voor een manier van landbouw bedrijven, die inspeelt op klimaatverandering en daarnaast ook voldoende voor de boer oplevert.
Pootaardappelen
In dit gebied zijn zowel akkerbouw als veehouderij bedrijven te vinden. Het gebied staat bekend als één van de belangrijke landbouwregio’s van Europa. Het gebied onderscheidt zich door de hoogwaardige teelt van pootaardappelen voor de internationale markt.
Bron: Provincie Groningen