Drie ondernemers uit Sommelsdijk wilden weten hoe zij 10 procent van hun percelen kunnen inrichten als natuur, zodat zowel de biodiversiteit, teelt en recreatie daarvan profiteren. Studenten van HAS Den Bosch deden de afgelopen maanden onderzoek en kwamen op 1 juli jl. met een uitgewerkt plan.
Kruiden en bloemen vormen een goed microklimaat voor natuurlijke bestrijders, ze zorgen voor aanbod van nectar en beschutting. Dit is een van de redenen waarom het voor ondernemers; Remco Wesdorp, Martijn Groenendijk en Huibert Groeneveld aantrekkelijk is om 10% van hun areaal in te zaaien als natuurstrook. Natuurstroken langs de percelen kunnen een positieve bijdrage leveren aan biologische plaagbestrijding door het aantrekken van natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Mits het de juiste zadenmix is! Als de gewassen van het land zijn, biedt de rand bovendien plek om te overwinteren. Door de aanwezigheid van insecten worden ook akkervogels aangetrokken. En als alles in volle glorie in bloei staat krijgen de ondernemers veel waardering van recreanten.
Een nieuw mengsel
Voor het aantrekken van natuurlijke vijanden is het van belang om het juiste mengsel van bloemen en kruiden te kiezen. Op basis van literatuuronderzoek en interviews ontwierpen de studenten twee verschillende akkerrandmengsels. Het eerste mengsel is een meerjarig mengsel, met een lange bloeitijd, makkelijk bereikbare nectar, snel bodem dekkende soorten tegen het onkruid en geen planten die plaaginsecten aantrekken. Het tweede mengsel is eenjarig bloemenmengsel. Hoewel een eenjarige rand minder vroeg bloeit en daardoor minder vroeg “werkt”, is ook een eenjarige rand functioneel voor biologische plaagbestrijding. Ze zijn aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden en akkervogels. Bovendien zijn ze erg mooi om te zien.
Boeren voor meer biodiversiteit
Alle bijkomende voordelen zijn meegenomen, maar de ondernemers kiezen er in eerste instantie voor om 10% van hun land als natuur in te richten omdat ze graag meer biodiversiteit zien in het gebied. “De biodiversiteit is het belangrijkste; dat staat voor ons op nummer één. Maar als die natuurstroken er dan toch komen, dan graag zo dat ze de teelten ondersteunen en een mooiere omgeving maken voor recreanten”, aldus de heren.
Bron: LTO Noord