Cosun Beet Company heeft een grote stap gezet naar het gebruik van duurzaam suikerbietenpapier in industriële 25 kilo zakken. Zeelandia, een internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen, heeft de zakken getest en goed bevonden.
Bietenpapier
Suikerbietenpapier is een innovatie van Cosun Beet Company en papierproducent Crown Van Gelder. Het papier, genaamd Crown Native, is dan ook mede gemaakt vanuit bietenpulp, een zijstroom van de suikerproductie en is een duurzame vervanger van houtvezels. Hierdoor kent het papier een beduidend lagere milieuafdruk. Dit gebeurt op meerdere vlakken. Van verlaging van CO2-uitstoot en fijnstofvorming tot minder benodigde landbouwgrond. Ook zijn er door de lokale teelt minder transportbewegingen nodig.
Test goed doorstaan
Vanaf dit voorjaar worden de 1 kilo pakken van Van Gilse gemaakt van suikerbietenpapier met twintig procent suikerbietenvezels. Voor de industriële markt zijn er 25 kilo zakken ontwikkeld met dit suikerbietenpapier. Om te onderzoeken of deze zakken zich tijdens hun levenscyclus bij klanten net zo gedragen als de standaard zakken van houtvezels, is er een test opgestart in samenwerking met Zeelandia. De eerste test hebben de zakken goed doorstaan. Binnenkort volgt een tweede, grotere test.
Verduurzamen van activiteiten
“Het verhaal sprak me gelijk aan”, vertelt verpakkingskundige Niels Steenblok bij Zeelandia. “Misschien wel omdat mijn ouders vroeger ook suikerbieten teelden. Zeelandia is dagelijks bezig met het verder verduurzamen van de activiteiten. De innovatie van Cosun Beet Company heeft Zeelandia dan ook direct willen omarmen en het bedrijf heeft aangeboden om het bietenpapier te testen.”
Blij met resultaat
Ricky van Beers, business development manager bij Cosun Beet Company is blij met het resultaat. “Uiteindelijk is het de intentie dat we voor al onze verpakkingsmaterialen heel gecontroleerd en gefaseerd overstappen naar suikerbietenpapier.”
Met Niels Steenblok constateert hij dat het bietenpapier, waarin de vezel zichtbaar is, een prachtig verhaal vertelt over een reststroom die je opnieuw inzet voor een waardevol product. “Een speciaal beeldmerk gaat benadrukken dat de verpakking ook deels is gemaakt van suikerbieten. Het logo verwijst ook naar een website met meer informatie over deze duurzame verpakking.”
Bron: Cosun Beet Company