Uit de vrijdag gepresenteerde cijfers van het CBS blijkt dat de korteketenverkoop in de landbouw al voor de coronacrisis flink is gegroeid. Volgens LTO Nederland blijkt daaruit dat de korte keten bedrijven een serieuze plek hebben gekregen binnen de land- en tuinbouw.
Coronacrisis nog niet meegenomen in cijfers korteketenverkoop
Dat is een goede ontwikkeling voor ondernemers die op deze manier hun bedrijf willen runnen. Tegelijk bevestigt het dat veel boeren en tuinders op zoek zijn naar een alternatief verdienmodel. In de doorkijk naar de rest van 2020 verwacht LTO Nederland dat de cijfers nog hoger zullen liggen, door meer directe verkoop tijdens de coronacrisis.
Korte keten in zoektocht naar een ander verdienmodel
“Het is mooi dat dit onderdeel van de land- en tuinbouw verder ontwikkeld wordt en zo een kans biedt aan boeren en tuinders die op deze manier willen ondernemen, bijvoorbeeld in hun zoektocht naar een ander verdienmodel. Inmiddels is deze tak echt geprofessionaliseerd, waarvoor de ondernemers waardering verdienen”, aldus Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Nederland. “Overigens kan en wil niet iedere boer of tuinder op deze manier ondernemen, dat hoeft ook niet. Belangrijk is dat de ondernemers die dat wél willen daar ook de ruimte voor krijgen.”
Wet- en regelgeving ruimtelijke ordening
Ondernemers lopen bijvoorbeeld nog steeds tegen wet- en regelgeving aan op het gebied van ruimtelijke ordening. De regeldruk is hoog en bestemmingsplannen kunnen beperkend werken, bijvoorbeeld voor de hoeveelheid functies die een bedrijf mag hebben. LTO Nederland zet zich in om dit soort knelpunten voor ondernemers weg te nemen via de vakgroep Multifunctionele Landbouw.
Lees ook: Landbouw haalt 1,5 miljard euro omzet uit korteketenverkoop
Bron: LTO Nederland